Mi lehet károsabb a dohányzásnál?

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Egész nap egy irodában ülni nem tűnik veszélyesnek, pedig ha hosszú órákon keresztül egy helyben ülsz, az növeli a szívbetegségek, bizonyos rákfajták, a cukorbetegség és a depresszió kialakulásának a veszélyét. Ráadásul egy teljes munkaidőt a székben tölteni lelkileg is annyira megterhelő, mint fizikailag.

A legújabb kutatások pedig azt bizonyítják, hogy az ülőmunka legalább annyira káros a szervezetre mint a dohányzás. Azt tudtad, hogy álldogálva eleve több kalóriát használ fel a szervezeted, mint ülve, így jóval könnyebben híznak el azok, akik egésznap egy irodában a számítógép előtt ülnek. Ha naponta minimum kilencven percet állva töltesz, máris sokat tettél azért, hogy a későbbiekben ne legyél cukor- vagy szívbeteg.

Az sem véletlen, hogy az USA-ban például már sok helyen bevezették az álló íróasztalokat, amelyek tetszés szerint átalakíthatók, így ülve és állva is lehet előttük dolgozni. Ráadásul a tengerentúlon egyre népszerűbbek a „standing meeting”-ek, ahol senki nem ül le, maximum a magas asztaloknál támaszkodnak meg. Viszont az állómunka nem jobb mint az ülő, sőt! Hosszú távon talán még károsabb is, viszont a kettő váltogatása a legegyszerűbb módja a munkavégzésnek. Akik egész nap ülve dolgoznak, azok sokkal gyakrabban panaszkodnak gerincproblémákra, nyak-,hát-,derékfájdalomra, esti lábdagadásra, zsibbadásra, elhízásra és székrekedésre. Te is azok közé tartozol, akik egész nap az íróasztal előtt ülnek?

Akkor most figyelj, mert ezekkel a módszerekkel megelőzhető a baj! A legjobb ha felállsz félóránként öt percre és átmozgatod a tested. Ajánlott a hetente legalább két-három  sportolási nap. Az úszás rendkívül hasznos, a jóga és a gyógytorna is nagyon hatékony. Az sem mindegy hogyan ülsz: ha lelóg a lábad a székről, akkor térdhajlatban elnyomja a vérkeringést a szék, ami növeli a trombózis kialakulásának a veszélyét. Ezért mindenképpen úgy állítsd be a széket, hogy a talpad leérjen a földre! Az ebédedet soha ne a számítógép előtt fogyaszd el! Inkább sétálj ki a közeli parkba, vagy étterembe. Ha viszont erre nincs időd, akkor legalább az iroda konyhájáig menj ki: már az is segít, hogy jobb közérzeted legyen.

About Vdorina99

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …