Film utca 39.: Börtönvonat Yumába

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Szokták mondani filmes körökben nálam bölcsebb egyének, hogy a western kihalt. Ez így abban a formában igaz, hogy a klasszikus amerikai western, ami a legnagyobb amerikai színészeket termelte ki magából… valóban békében nyugszik. A Toy Story 2-ben volt, hogy miért: „Szputnyik!”. Fellőtték a műholdat és jöttek a sci-fik. Nem tudom ez mennyire igaz, de van benne ráció. Később egyre kevesebb western látott napvilágot, amik között akadtak rosszabbak is, mint a Cowboyok és űrlények, közepesek, mint a Vissza a jövőbe harmadik epizódja, vagy a jobbak (ezekből több van), mint a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, a Nincs bocsánat, a Django elszabadul és persze az 2007-es Börtönvonat Yumába.

3-10-to-Yuma-wallpaper-3-10-to-yuma-639880_1680_1260

Mielőtt bárki fölcsattanna, tudom, hogy remake, nem kell csúnya kommenteket írni nekem. Legalábbis emiatt nem!

Ben Wade (Russel Crowe) korának leghírhedtebb csaló, rabló, gyilkos gazfickója. Egy szép napon elkapják, bitófára ítélik, de előtte fel kell őt tenni a Yumába tartó vonatra, ahol halálbüntetése várja. Egy maroknyi mindenre elszánt ember, köztük egy családján segíteni próbáló apa (Christian Bale) kíséri a fegyencet, némi pénzes ellenszolgáltatásért. Ekkor még nem is sejtik, mennyi mindenki akarja útjukat állni a mozdonyhoz tartó szakaszon. Ez egy rettentően lebutított leírás, de ha elkezdeném töviről-hegyire taglalni, körülbelül fél oldal lenne a történet.

Az a nagy büdös igazság, hogy nem vagyok annyira odáig a műfajért. Kiskoromban ha többet néztem volna hasonló filmeket, lehet szeretném, de inkább sci-fiket nyűttem. Meg aztán láttam pár klasszikus westernt és szerintem egyik unalmasabb, mint a másik. Annál már jobbak a spagetti-westernek. Nem sok reményt fűztem ehhez sem, sőt az első fél órában nem is nagyon történik semmi érdekes, de mégis nagyot nőtt a szememben a modern kor westernje ezzel az alkotással.

Az elején már látszik, hogy nem lesz unalmas a dolog, mert már az első percekben megmutatkozik a régi idők Amerikájának puszta brutalitása, amit rengeteg akció követ idővel. Ott már tudtam, hogy ez a western az enyém lesz. És persze, mint minden western, ez is egy valamiben erős: a tájban. A kietlen és üres sivatagok nem akármilyen látványt tudnak nyújtani. Nem csoda, hogy a filmben a „magánterületre” tévedő indiánok előbb lőttek aztán kérdeztek. De ez igaz volt anno bárkire.

Sokszor térek ki erre a témára a kritikáimban, ez az én vesszőparipám, de ebben a filmben is nagy hangsúlyt fektetnek az apró részletekre. Nézzünk meg egy szappanoperát, ahol az emberek az otthon melegében öltönyben ülnek, a nők pedig nagyestélyiben és magassarkúban főznek. Botrány! Magamból indulok ki: hazajövök, mi az első? Levetem a gönceimet és felveszek valami kényelmeset, és zokniban vagy jobb időben mezítláb létezem. Kicsit elkalandoztam… arra próbálok rávilágítani, hogy egy ilyen témájú és korszakú filmben nem szabad, hogy az embereknek hófehér fogsoruk legyen vagy ápolt körmük. Hála a tervezőnek, mindenki kicsit poros volt, sárga fogú, ínysorvadásos, koszos körmű és miegyéb. Ezt kérem így kell!

310_to_yuma_57525-1920x1200

Ennek ellenére a film legjobb momentumai azok voltak, ahol a felvigyázó Bale és az elítélt Crowe beszélgettek egymással. Sokszor összeakadnak a filmben és elképesztő párbeszédeket bonyolítanak le olyan mondásokkal, amikkel szívesen dobálózik az ember, filmes témákban járatos társaságokban. Már eleve a két karakter megér egy misét. A látszólag halál nyugodt, bölcs és vallásos gyilkos, aki nem hajlandó az asztali áldást kivárni és egyszerre higgadt úr, egyszerre veszedelmes gyilkos. Bale karaktere egyszerű, családját féltő apuka, de nála inkább az a különös, hogy nem szoktuk őt ilyen szerepekben látni. De mivel szerintem korának egyik legnagyobb brit színésze, egyáltalán nem esett nehezére eljátszani.

A filmben meglepően sok ismert arc is felbukkan, akik tovább növelik a feszültséggel teljes western hatását. Szerepet kapott benne többek között Peter Fonda, Ben Foster, Logan Lerman és Alan Tudyk is. Utóbbi kettőt lehet névről nem ismerik sokan, de ha rákerestek azt fogjátok mondani: „jaaa, őőő”. Ha jól figyelünk több ismerőst is fellelhetünk.

A Börtönvonat Yumába a kétezres évek egyik legjobban sikerült filmje a saját műfajában. Aki szereti a kései westerneket, a westerneket, vagy Russel Crowe-t semmiképp ne hagyja ki.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …