A távkapcsolat két oldala

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Az emberek többsége azon a véleményen van, hogy távkapcsolatban élni igenis rossz dolog: alig látjátok egymást, biztos félrelép a másik fél, egyszer úgyis vége lesz. Ez benne van a pakliban, de azt viszont kevesen tudják, hogy a távkapcsolatnak van jó oldala is. Te is ilyen kapcsolatban élsz? Vagy esetleg félsz attól, hogy belevágj? Akkor most figyelj!

Nagyon sok szerelmespár kényszerül arra, hogy távol lakjon egymástól. Ennek függvényében a holland párkapcsolati szakértők nevet is adtak ennek: a rövidítése LAT, amelyet magyarul „látogató kapcsolat”-nak hívnak. Ezek a párok kissé különböznek a sima távkapcsolatban lő emberektől, mégpedig abban, hogy nemcsak távol élnek egymástól, hanem egy saját külön, önálló életet is berendeztek maguknak, mindemellett nem is gondolkodnak az összeköltözésen. Túlnyomó részük azonban nem saját akaratukból élnek egymástól távol, más városban vagy más országban. Az ő fejükben viszont megfordul az, hogy mi lesz ha a kapcsolat majd előrébb tart és sorra kerülne az összeköltözés-téma. A szakértők szerint az egyik ok, amiért nem sokan jönnek haza külföldről a szerelmük miatt, az az a félelmük, hogy nem találnak munkát, vagy esetleg olyan munkát, amely hasonló összegű fizetést és megélhetést biztosít mint külföldön, ezért még a szerelem miatt sem merik megkockáztatni azt, hogy felmondanak jelenlegi munkahelyükön és másik városban, illetve országban próbálnak szerencsét.

Csak egy kis statisztika, hogy tudd, mennyire nem vagy egyedül ezzel a helyzettel: az Angliában élők közt minden tizedik, Franciaországban minden harmadik, Svájcban pedig a nők 47%-a él más városban vagy országban mint a szerelme. Hogy ebből egy boldog és gondtalan kapcsolat legyen jóval többet kell dolgozni rajta, mintha a párod itt lakna a szomszédban. Sokan ajánlják például a videochatat és a hagyományos, romantikus levelezést, valamint azt ha megleped a szerelmedet valamilyen nem várt küldeménnyel: például küldesz egy sütit a munkahelyére, vagy esetleg valami apróságot amiről Te jutsz majd az eszébe. A lényege a dolognak az, hogy mindig maradj kreatív! Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy bízz a párodban, hiszen bizalom nélkül nincs normális párkapcsolat!

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …