Párválasztás egyenlő evolúció?

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Létezik néhány szentimentális elképzelés a párválasztással kapcsolatban, amelyeknek nagy részét már a tudomány is tévesnek ítéli.

 

A párválasztásra nincsenek hatással a különböző biológiai folyamatok

Nagyon gyakran halljuk, hogy az ember szexualitása mára már nagyon távol került az állati ősök viselkedésétől, a párválasztást pedig nem a biológiai folyamatok határozzák meg, hanem az adott kor és kultúra elvárásai és normái. Ez részben igaznak is bizonyult: az ember viselkedését a család és a társadalom határozza meg.

A szépség megítélése egyéni ízlésünktől és a kor divathullámától függ

A helyzet nem ilyen egyszerű. Természetesen nagy egyéni és kulturális változatosság tapasztalható abban, ahogyan egy másik ember vonzerejét megítéljük. De mégis, ez a fajta vonzerő nem annyira változékony, mint ahogyan azt korábban gondolták. Az egyik vizsgálatban három férfi volt a kísérleti személy, származásuk szerint: afrikai, ázsiai és dél-amerikai. Ezek a férfiak a vizsgálatot megelőző hónapokban telepedtek le az Amerikai Egyesült Államokban. A vizsgálat lényege az volt, hogy a fényképen szereplő női arcok vonzerejét kellett megítélniük. Az arcok szépségére adott pontszámok rendkívüli módon hasonlítottak az egyes csoportokban. Ugyanakkor lehetséges az is, hogy ez az egyöntetűség abból származik, hogy az emberek bárhol élnek is, magukon viselik a nyugati kultúra hatását.

Az ellentétek vonzzák egymást

Ez az az állítás, amit nagyon gyakran hallunk. Igaz, előnyös lehet, ha a párkapcsolatban lévő két ember temperamentuma, érdeklődési köre kiegészíti egymást. Az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján viszont a hosszú távú kapcsolatok inkább a „hasonló a hasonlót vonz” elvére épülnek. A vizsgálatok kimutatták azt, hogy a hasonlónak ítélt párok házassági stabilitása növekszik. Azok a házaspárok, akiknek azonos az iskolai végzettségük, tovább maradnak együtt és jóval több közös gyermeket nevelnek. A magasabb szintű termelékenység egyenlő a házasság nagyobb érzelmi és mentális harmóniájával. Innentől kezdve nem véletlen, hogy tudat alatt is törekszünk arra, hogy olyan párkapcsolatban éljünk, amelyben a párunk legalább néhány tulajdonságban hasonlít ránk. Több kutató is úgy gondolja, hogy ilyenkor elemi észlelési folyamat működik.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …