Perfekcionizmus – senki sem tökéletes

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

1

Mi is a perfekcionizmus jelentése ? Legtöbben a tökéletességre törekvést érik ez alatt. Alapvető hiedelem, hogy kizárólag csak a tökéletes eredmények az elfogadhatók az életben.

Ki a perfekcionista ? Mai értelemben véve az a perfekcionista, aki tartja magát az önmagával kötött megállapodásaihoz úgy, hogy a tőle elvárható lehető legjobb teljesítményt nyújtja. Csak önmagával épít ki bizalmi kapcsolatot.

Hogyan fordítható le ez a definíció? Pld. önkritikus magával szemben, több nyelven megtanul beszélni, mindenkinél jobb akar lenni mindenben, más embereknek adott szót minden körülmény között e kell tartani, stb.

Hol találsz perfekcionistákat? Tipikusan ilyenek az üzletkötők, akik nemcsak hiúságból és önelégültségből, de viszonylagos sikerkényszerük miatt is rettegnek az elutasításoktól, ballépésektől.

A perfekcionizmus veszélye, hogy az önmaguknak adott szó megszegésével rombolják saját, felépített énképüket és az önelfogadást veszélyeztetik.

A perfekcionisták nem ismerik „A tanulj a hibáidból” vagy a „Senki sem tökéletes” mondást.

Pedig csak az nem hibázik, aki soha nem is vállal semmi kockázatot. Ezzel szemben aki hibázik, annak volt bátorsága megpróbálkozni az újjal, mely már túllépett a biztonságosnak nevezett zónán.

A perfekcionista ember egyébként nagyon aggodalmaskodó, nagyon mély bűntudatot tud kialakítani saját magában. Bűntudatának lényege, hogy az önmagukról alkotott képük nem esik egyben valódi önmagukkal.

Honnan tudhatod, hogy te hajlamos vagy arra, hogy perfekcionista legyél?

  • Összeszorul a gyomrod, ha elkésel valahonnan, akár a munkahelyedről is, vagy éppen munkaidő vége előtt egy kicsit hamarabb lelépsz.
  • Megbeszélsz a barátaiddal egy időpontot találkozásra, de mégis valami miatt le kell mondanod és ezért bűntudatot érzel vagy indokolatlanul aggodalmaskodsz.
  • Nem vagy képes a lazításra, teljes kikapcsolódásra, szórakozásra.
  • Munkamániás lettél.
  • Nem tudod elfogadni önmagad, folyton azon gondolkozol, hogyan kellene viselkedned mások előtt.
  • Hazudsz önmagadnak, nem vagy képes elfogadni, hogy az életben vannak sikerek, de kudarcok is.
  • Nem tudod elfogadni, hogy az életben csak viszonylagos tökéletesség uralkodik, az élethez rugalmasan kell hozzáállni.
  • Feleslegesen görcsölsz dolgokon, másokat kíméletlenül számonkérsz.
  • Nem tudod elfogadni, hogy az életben mindenki követ el baklövést, nem vagy hajlandó a megbocsátásra.

Érdekesség: a perfekcionizmus világhírű képviselője az Apple Inc. elhunyt társalapítója, vezetője, Steve Jobs volt.

2

 

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …