Önszabotázs

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Abban az esetben ha az embert autonóm lénynek tekintjük, aki képes a saját magát érintő kérdésekben döntést hozni, illetve ha racionális lénynek tekintjük, akkor képes a számára legmegfelelőbb, illetve a legelőnyösebb megoldásokat választani. Ennek ellenére meglepő, hogy rengeteg ember milyen gyakran rombolja, gátolja saját magát, és milyen kevés olyan ember van, aki ápolja, gondozza és nem utolsó sorban szereti magát.

A dolgok nem mindig úgy sikerülnek, ahogyan az ember tervezi, nem minden esetben kapjuk meg azt amire vágyunk, néha nem sikerül elérni a magunk elé kitűzött célokat. Ha ez bekövetkezik, és nem azt kapod az élettől, mint amit vártál, akkor általában jönni szokott egy okos ember, aki megmondja neked, hogy ezt te csináltad magadnak és azt is, hogy száz százalékban felelős vagy a kialakult helyzetért. Ebben az esetben Te kedvelnéd az illetőt?

Ezeknek a szavaknak a hallatán az embert általában elborítja az ingerültség, a tehetetlenség, a lehangoltság és az önsajnálat érzése – és talán éppen emiatt az érzés miatt nem fogod kedvelni az okos tanácsadódat.

Az önszabotázs lényege, hogy olyat csinálsz, ami nem tesz jót neked és sokkal távolabb kerülsz a vágyott céltól. Az önszabotázs az önmagadhoz való viszonyod egyik speciális szintje, valahol az önkorlátozás és az önpusztítás között.

Társulnak hozzá kisebb-nagyobb lelki megrázkódtatások, amelyeket az ember hajlamos szinte kényszerszerűen megismételni, és újra és újra belesétálni a csapdákba. Az életünk során ismételt cselekvésekből könnyen szokások formálódhatnak, amelyek akkor is ellenállnak a változtatási törekvésünknek, ha egyébként felismerjük az ártó jellegüket.

Az önszabotázst azonban nem könnyű felismerni, és nem elég csupán megérteni.

Hogyan ismerheted fel az önszabotázst? A látszólag rajtad kívülálló történések és történtek következményei  alapján.

Az önszabotázs folyamatok felfedezése és eltüntetése a legtöbb esetben nem megy egyedül, hiszen egészen tudattalan és automatikus módon zajlik. Nagyon sokat tud segíteni egy külső szemlélő, és igen nagy lendületet adhatnak azok a gyakorlatok, illetve azok a módszerek, amelyek segítenek véglegesen kiiktatni az önszabotázst.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …