Hajléktalanok – van számukra kiút?

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Ha egy ember hajléktalanná válik, akkor általában az a jellemző, hogy minden erejével ki akar törni ebből a szerencsétlen helyzetből. Ha az illető kapcsolatai nem szakadtak meg a családjával, illetve a barátaival, akkor jóval nagyobb esélye van erre. Ha a folyamat hosszabb ideig tart, mint az az illető gondolta volna – itt beszélhetünk akár évekről is – akkor jönnek a mélypontok és a teljes kilátástalanság- ebbe beletartozik az elszigetelődés, a mély depresszió, sőt, az öngyilkos hajlamok is.

2

Az amerikai kutatások szerint a a fedél nélkül élők negyede szenved mentális problémákkal, de az is bizonyos, hogy sok ember már eleve így került az utcára. Hazánkban főleg a Lipót ( elmegyógyintézet) bezárása után volt sok lelki sérült az utcán, ellenben sok szakképzett, szociális munkással is lehet találkozni, akikkel megbeszélhetik a mindennapos gondjaikat, problémáikra pedig tanácsot kapnak. Nagyon sokan szégyellik a helyzetüket, rejtőzködnek, valaki száméra pedig több hónap is kellett, hogy eljusson egy nappali menedékhelyre. Nagyon sokan eleinte nagyon bizalmatlanok más emberekkel szemben és megtagadnak minden segítséget. Bizonyított tény az is, hogy ezeknek az embereknek mindennapos harcot kell megvívniuk azért, hogy a közösség befogadja őket.

Néhány szakember szerint a hajléktalanságból kivezető út legalább annyira hosszú mint az odavezető út. Sokak szerint az utcán töltött hetek, hónapok vagy évek két évnyi rehabilitációt kívánnak. Minél több ideig élt az ember az utcán, annál több idő kell valakinek talpra állni.

Mik lehetnek az utcára kerülés leggyakoribb okai? Három fő ok lehet:  válás, eladósodás és munkanélküliség. Napjainkban hazánkban több mint négymillió ember él a létminimum alatt. Csökkent a házasságban élők száma, az állásajánlatok aránya körülbelül tizenöt százalékkörül mozog, mindemellett közel négyszázötvenezer embernek nincs munkája minimum egy éve. Ugyan pontos számokat nem ismerünk, de ötszáz és hatszáz között mozog azoknak az embereknek a száma akik alkoholproblémákkal küzdenek, huszonötezer – vagy még több – ember pedig rendszeresen drogozik. Sokkal többen szorulnak nappali melegedőhelyre, mint azt bárki is gondolta volna. Ezeknek az embereknek közel 25%-a hajléktalan.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …