Halálbüntetés – vissza a bitófához?

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Nem is olyan régen, 2008-ban Ázsiában sokkal több embert végeztek ki, mint bárhol máshol a világon. Európában azonban már csak egyetlen egy ország, Fehéroroszország alkalmazza ezt a fajta büntetést. 

1

2008-ban a világ huszonöt országában több mint kétezer embert végeztek ki, és ötvenkét államban a halálra ítéltek száma meghaladta a nyolcezer főt. Hazánkban több mint húsz éve törölte el a legsúlyosabb büntetést az Alkotmánybíróság.

Magyarországon az utolsó halálbüntetést 1988-ban hajtották végre a debreceni börtön udvarán. Vadász Ernő Lakatos István nevű társával 1986-ban rablást követett el, majd késő este egy vendéglőből hazainduló férfit követtek, akit egy erdőben öltek meg. A Bíróság Vadász Ernőt halálra ítélte, tettestársát pedig tizennyolc évnyi fegyházra.

Emellett 1988 évében egy másik halálbüntetést is végrehajtottak. A személyt nevezzük A.-nak. A. betegesen vonzódott az akasztáshoz és a fojtogatáshoz. Ha egy nővel vagy bárki mással összeveszett megpróbálta saját magát is felakasztani. Egy este bement egy öregember lakásába, azzal az alibivel, hogy ismeri a bácsi fiát.Nagyon jól elborozgattak és beszélgettek, majd egy óvatlan pillanatban hurkot tett az idős ember nyakára, megfojtotta vele, majd eldugta az ágyneműtartóba. Ez után az eset után a fővárosban ellenőrnek adta ki magát – ekkor egy idős nénit gyilkolt meg, majd ki is rabolta. Amikor lebukott, akkor azzal dicsekedett, hogy találhatnak még egy hullát Szolnokon. A rendőrség majdnem egy hónap hosszas keresés után talált rá a meggyilkolt bácsira.

1990-ben is kiszabtak halálbüntetést, azonban ezeket már nem hajtották végre.

Az Alkotmánybíróság 1990. október 24.-én megállapította, hogy a halálbüntetés alkotmányellenes és október 31.-ei hatállyal el is törölte. Az indoklásuk az volt, hogy a köztársaságban minden embernek vele született joga az élethez való jog és ezt senkitől sem szabad elvenni. Emellett összesen huszonnégy érvet sorakoztattak fel az álláspontjuk mellett. A döntés után azonban nem csitultak el a viták, például Szél Péter és Varga Zoltán is felvette a programjába a halálbüntetés visszaállítását, azonban ez a mai napig nem valósult meg. De vajon jó ötlet volt-e eltörölni?

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …