…akik megélnek egy dalból…

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

A minap összeválogattam egy bulira pár táncolható slágert, amire jó lesz ropni némi boltban, készpénzért megvásárolt alkohol hatására. Ahogy sikerült összegyűjtenem a dalokat – amik főleg a 70-es, 80-as és 90-es évek nagyjai  tettek ki–  visszahallgatva rá kellett jönnöm, hogy a többség olyan zenekaroktól vagy együttesektől van, akiknek az az egyetlen slágerük létezik. De olyan slágerük, amikből még az unokáik is vígan meg fognak élni. Ez milyen már!? Én miért nem tudok kitalálni egy ilyet!?

Las_Ketchup_The_Ketchup_Song_Asereje_720p_HDMV_RU_56

Ennek három csoportja van. Az első, amik tényleg jók és önerőből juttatták fel a toplisták élére. Több számuk is volt talán, de azokat a kutya se ismeri. Ilyen például a Lemon tree. Mindenki ismeri, de a legtöbb embernek fogalma sincs, hogy ez egy Fool’s Garden nóta. Ismer még valaki más számukat? Ugye, hogy nem? Aztán ott van a Sweet harmony. Tudjátok: „Let’s come together/ Right now / Oh yeah/ In sweet harmony”. A klipjét egyszer elkezdtem, az énekes meztelenül énekelt, mondom, jó hagyjuk. Aztán egyszer tovább néztem és ahogy a kamera távolodott kiderült, hogy körülötte vagy ötven nő ül szintén pucéran. Biztos a klip is rájátszott a sikerre. Amúgy ők a The Beloved.

De ha már klippel elhíresült szám. Ki ne ismerné azt a rettentő bárgyú számot a Dee-lite-tól. Azt például magam sem értem miért lett olyan híres. A Groove is in the heart egy olyan kor szellemét idézi, amit inkább sokan elfelejtenének, ennek ellenére még ma is szívesen táncolnak rá a retrodiszkókban. Liquido számot se tudnék még egyet a Narcoticon kívül. Nekik nagyon bejött az a fülbemászó szintetizátor hangzás. Még nekem is nagyon tetszik, el se tudom mondani, mennyi ideig vadásztam azt a számot. De szerintem Meredith Brook se csinált nagyon mást a Bitch-en kívül, a Teddybears a Cobrastyle-on kívül, az A-ha a Take on me-n kívül (szintén klip miatti siker), az EMF a You’re unbelievable-n kívül és még sorolhatnám jövő márciusig.

Ám van egy nagy kivétel, ahol tényleg nem a klip vagy az übergagyi előadásmód vagy szöveg az, ami híressé tette az adott dalt. Úgy gondolom, hogy a ’90-es évek egyik legnagyobb és legfülbemászóbb slágere, ami már szinte felér egy klasszikus zenével, egyértelműen a Bittersweet symphony a The Verve-től. Attól még a tizenhatezredik meghallgatásra is kiráz a hideg. Sokan egyébként a Kegyetlen játékokból ismerik, ahol egyébként nagyon odaillett az adott zene. Biztos van más számuk, de a The Verve-től senkinek nem a Love is noise vagy a Lucky man jut eszébe.

rf1aaxpa másolata

Ez volt a legnagyobb csoport. A második nagy csoport, amit egy, a klipben látott tánc miatt szeretett meg a világ. Az egyik ilyen egyértelműen a világ egyik legidiótább és leghíresebb dala, a Macarena. Tudjuk kitől? Én se, gyorsan ráguglizok… Los del Rio. Házibulik és diszkók ezreiben táncolták a Macarenát. Mit tagadnám, mi is nyomtuk általánosban. Vagy ott van a kétezres évek Macarenája, a Las Ketchuptól a Ketchup song (Asereje). Aki azt nem ismeri, az nem a Földön lakik. Élek a gyanúperrel, hogy egyszer a Gangnam Style is egy lesz ezek közül. Szerintem a Gentleman már senkit nem érdekelt, csak meg-meghallgatták az emberek, de PSY-ról már úgyis mindenkinek csak a Gangnam Style jut eszébe.

A harmadik és egyben utolsó ág, mikor egy film tesz világhírűvé egy dalt. A leghíresebb példa a Survivortől az Eye of the tiger. A Survivor vígan elél ebből az egy dalból, tekintve, hogy a világ egyik leghíresebb (ha nem a leghíresebb) sportfilmjének a betétdala. Richard Sanderson Reality című száma is csak a Házibuli című film miatt maradt fenn. Vagy ott van a Flashdance, aminek a legtöbb betétdala ilyen.

De nem kell messzire menni az egyslágeres előadókért. Például: tud valaki még egy Delhusa Gjon vagy Gergely Róbert számot? A Manhattan Rossz vagyok de használható refrénű örökzöldjéről már ne is beszéljünk.

Egyszer én is megpróbálkozom vele, csak nem tudok hangszeren játszani, de legalább énekelni… sem. Úgyhogy azt hiszem, nem ebből fogok megélni. De ha valaki tudna hangszeren játszani és van egy nagyon kapós alapzenéje szívesen írok hozzá zenét. Addig is hallgatjuk az itt felsoroltakat, ha akarjuk, ha nem.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Évszakokban rejlő lehetőségek

Az évszakok változásának megvan a maga ciklikussága, harmóniája, belső ritmusa. Ha figyelemmel kísérjük az adott …