A rettegett betegség: a STROKE

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Ha az ember fiatal, sportol és egézséges ételeket fogyaszt eszébe sem jut, hogy akár vele is megtörténhet, hogy egy ilyen veszélyes betegség áldozatául esik: legtöbben, ha meghallják,hogy valaki szélütést kapott csak egy dologra gondol: biztos öreg volt már. De ez közel sincs így! A fiatal, egézséges emberek is éppen ugyanúgy ki vannak téve ennek az alattomos betegségnek, mint idősebb társaik.

brain_stroke_1

Az adatok sokkal rémisztőbbek mint valaha: Magyarországon tízpercenként kórházba visznek valakit, és félóránként meghat egy ember stroke-ban. Ezeknek a betegek közel egyharmadát teszik ki azok az emberek, akik aktív életet élnek, úgymond a munkaképes korosztályból kerülnek ki: így gyakorlatilag bárki szélütést kaphat a környezetünkben. Mint ahogyan egyes betegségek is megteremthetik a hajlamot a stroke-ra- ilyen például a magas vérnyomás, a szívritmuszavar, a cukorbetegség, és minden ehhez hasonló egyéb betegség- úgy vannak olyan magatartásformák, amelyeket jobb elkerülni. Ezek közé tartozik a dohányzás, a túlzott és mértéktelen alkoholfogyasztás, a stresszes életmód és a gyors elhízás: ezek mind fokozzák a stroke-veszélyt! Nemrégiben készült egy statisztika: az érintettek egyharmada meghal ebben a betegségben, a másik egyharmadnak sikerül felépülnie és visszatérnie a régi életéhez, a maradék egyharmad pedig súlyos károsodást szenved: ez általában bénulást, beszédzavart, depressziót vagy a szellemi teljesítménynek a hanyatlását jelenti.

Hogy hogyan is ismerheted fel a stroke-ot?  A leggyakrabban a következő tünetek jelentkeznek: féloldali végtaggyengeség, végtagbénulás. Lehet átmeneti látásvesztés, kettős látás, vagy éppen látótérkiesés. Ide tartoznak a megértési zavarok és a szóformálási nehézségek, a zavartág, a fejfájás, illetve ha az illető nem tudja vízszintesig felemelni az egyik karját, valamint ha nem tud megismételni egy rövid, egyszerű mondatot. Ha magadon vagy máson bármi ilyet tapasztalsz, akkor azonnal hívd ki a mentőt, minden perc számíthat! A stroke nem jár fájdalommal, ennek fényében sok érintett úgy dönt, hogy először a háziorvosát keresi fel a problémájával: viszont ez egy rossz döntés, ugyanis a sikeres felépüléshez a kezelésnek minél hamarabb el kell kezdődnie!

GD Star Rating
loading...

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …