Kiderítettük: Murányi András kész visszatérni!

A cikk olvasási ideje kb. 7 perc

Bő egy hete írtuk meg, hogy Murányi András, a Népszabadság volt főszerkesztője Facebookon bejelentette, hogy elhagyja az újságírói pályát. Megkerestük, és válaszolt a kérdéseinkre, elmondta, ha bizonyos feltételek teljesülnének, hajlandó lenne visszatérne az újságírói pályára.

Mint közismert, megszűnt a Népszabadság, hivatalosan gazdasági nehézségek, adósságok miatt – a kiadó ezt állította. Mindenki más szerint politikai okok miatt lett elhallgattatva az újság, mert nyilvánosságra hozott több, a kormány számára kínos ügyet, például Rogán Antal helikopteres ügyét, vagy azt, hogy Matolcsy a szeretőjének jól fizető állást biztosított a Magyar Nemzeti Banknál.

Ezek után, és egy héttel ezelőtt Murányi András, aki a kivégzett Népszabadság főszerkesztője volt, bejelentette: felelősséget érez a lap megszűnése miatt, emiatt elhagyja az újságírói pályát. Erről mi is beszámoltunk.

Sokakban felvetődött az a kérdés, hogy miért érzi magát hibásnak főszerkesztőként egy politikai döntés miatt. Megkerestük, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba és eloszlassa a kételyeket. Ő ezt készséggel meg is tette, válaszolt a kérdéseinkre.

MINI INTERJÚ MURÁNYI ANDRÁSSAL, A NÉPSZABADSÁG VOLT FŐSZERKESZTŐJÉVEL

Murányi András | Fotó: Facebook
Murányi András | Fotó: Facebook

Napi KözlönyMiért érez felelősséget a Népszabadság megszűnése miatt, ha a lap politikai okok miatt szűnt meg? Sokan úgy gondolják, hogy egy főszerkesztő csak akkor lehet hibás egy lap megszűnése miatt, ha az gazdasági okok miatt szűnik meg.

Murányi András: Amikor egy fejlett nyugati demokráciában vonatszerencsétlenség következik be, akkor lemond a közlekedési miniszter; a súlyos, váratlan, drámai, sokak életét befolyásoló helyzetért akkor is vállalja – minimum – az erkölcsi felelősséget, ha nincs közvetlen érintettsége, szerepe a kialakult helyzetben. Az én (erkölcsi) szerepfelfogásom ehhez a példához, ez efféle típusú – demokratákra jellemző – felelősségvállaláshoz áll közel; ez az egyik oka, amiért meghoztam a döntést, amelyben nem kevés önvád is van, még akkor is, ha előre, aljas módon kitervelt, titkos projekt keretében végrehajtott akcióról volt szó. Egyszerűen nem tudtam megvédeni a lapot, az embereimet, és ez alól nem adok magamnak fölmentést azért, mert körülbelül annyi esélyem volt, mintha a sztrádára kisétálva, puszta kézzel kellett volna megállítanom egy százharminccal száguldó kamiont. Ugyanakkor a döntés mögött meghúzódik egy korábbi elhatározás is. Ez azzal függ össze, hogy még a Nemzeti Sport általános főszerkesztő-helyetteseként megfogalmazódott bennem: idővel pihenőt kell tartanom, mert két évtized napilapnál hosszú idő. Az NS-től négy esztendő után távoztam azzal, hogy a Népszabadságot – ahol korábban 14 évet töltöttem – becsületbeli úgy újraépíteni, az alapértékeket megtartva dinamizálni, ugyanakkor főszerkesztői mandátumom lejárta után valóban mást kell csinálnom a feltöltődés érdekében. Ez a pillanat a vártnál hamarabb, 16 hónap után következett be, ami azért is fáj, mert februárban 2020-ig tartó stratégiát tettem le a Mediaworks vezetőségének asztalára, s a nyáron nyolc új kolléga felvételét indíthattam el a Népszabadság Online-ra. Idetartozik: nem hiszem, hogy e pillanatban lenne olyan ajánlat a magyar médiában, amely célzottan nekem szólna, s amelynek fókuszában építkezés, megvalósítás állna. Egyébként tévúton járnak azok, akik úgy gondolják, hogy egy főszerkesztő csak akkor lehet hibás, ha gazdasági okokból szűnik meg egy újság, legalábbis nekem elsősorban a szakmai munka irányítására szólt a mandátumom, a büdzsétervezés, a pénzügyi kontroll az igazgatóság, a board és a tulajdonos hatáskörébe tartozott, illetve tartozik.

Napi KözlönyTovábbra is úgy gondolja/azt állítja, hogy politikai okok miatt szűnt meg a Népszabadság?

Murányi András: Azt mondom, hogy aligha gazdasági okokból. Amikor beiktatásom után jelentős költségvágásra kényszerültem, a számok azt mutatták, hogy erősen közelítünk a nullás üzemi eredményhez; még úgy is, hogy gyakorlatilag sem akkor, sem később nem volt állami hirdetés, továbbá – az előbbitől nem függetlenül – piaci alapú hirdetés a lapban. Fontos tudni: a Népszabadság 2007-ben rendelkezésre álló 2,4 milliárd forintos eredménytartalékának felélését nyomdai és terjesztői akvizíciók is erősen befolyásolták, miközben – az elmúlt évtizedben – a korántsem optimális üzleti döntések és a reklámok elmaradása miatt folyamatosan a szerkesztőséget építették le. Ezért is vagyok büszke arra, hogy a lap példányszámcsökkenése éppen az utolsó negyedévben – példátlan módon – megállt, miközben összesen annyi eladott példányt mutatott fel, mint a versenytársak, azaz a Magyar Idők, a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet és a Népszava együtt. És ha már gazdasági ok: vajon racionális döntés-e bármilyen tulajdonos részéről leállítani egy lapot, és utána kérni üzleti tervet a főszerkesztőtől, miközben a büdzsétervezés nem szerkesztőségi, hanem kiadói kompetencia? Ebből fakadóan is mondom azt: más ok miatt szűnt meg a Népszabadság. A lap kiiktatásában nagy szerepe lehetett annak a kritikus hangnak és tényfeltáró munkának, amely működése utolsó hónapjaiban jellemezte a magyar médiában alighanem leggyakrabban idézett újságot.

Napi KözlönyVan-e bármilyen esély vagy terv a Népszabadság újraindítására? Ha van ilyen, Ön is részt vesz benne, vagy ha nem tervezi, de valaki felkérné, elfogadná egy új Népszabadságnál a főszerkesztői pozíciót? Vagy visszavonulását komolyan és örökre értette?

Murányi András: Jelenlegi tudásom szerint nincs. Az elmúlt másfél hónap hazai és külföldi tárgyalásainak az a konklúziója, hogy nincs olyan nagytőkés és/vagy kiadó, akinek/amelynek van elegendő bátorsága a lap újraindításához. Az a benyomásom, hogy a lap megszüntetését a legtöbben politikai kérdésként kezelik, ezért potenciális befektetők – félelemből és/vagy jól felfogott érdekből – inkább nem vállalnak kockázatot. Hozzáteszem: a név, a védjegy, a logó – satöbbi – a Mediaworks tulajdona, továbbá jelzáloggal terhelt. Emellett azt is fontos kiemelni: egy napilap esetében egy nap nem megjelenés is halált jelent. Most csak olyan gigaajánlat tudna a pályán tartani, amely – mint a Népszabadság esetében – építkezésről és megvalósításról szólna. Ebbe elvileg beletartozhatna a Népszabadság újraindítása is, de erre – mint említettem – nem látok esélyt. Jól éreztem magam a második otthonomat jelentő lapnál; jó volt alkotni, átformálni, fiatal, dinamikus alkotógárdát kialakítani, új minőséget előállítani és azt látni, hogy az olvasóközönség vevő az újság alapértékeire épített szakmai és vizuális újdonságokra.

About Nagy Zsolt

Check Also

Orbánék semmibe veszik a magyarok akaratát!

Tegnap az esti órákban érkezett a hír, hogy visszavonják a budapesti 2024-es Olimpiára benyújtott pályázatot. …