fotó: 24.hu

Murányi András elhagyja az újságírói pályát – mit jelent ez valójában?

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Egészen friss, csak néhány órás hír, hogy a Népszabadság volt főszerkesztője, Murányi András elhagyja az újságírói pályát. Ezt egy Facebook-bejegyzésben jelentette be. Miért teszi?

A jelenlegi magyar sajtó- és médiapiac totálisan a feje tetejére állt! Ezt már teljes egyetértésben le lehet szögezni azok után, hogy Murányi András – aki a Népszabadság kinyírásáig (?) főszerkesztette a lapot -, azt írta ki Facebookjára, hogy felelősséget érez a Népszabadság megszűnése miatt, ezért huszonkét éves újságírói karrier után végleg elhagyja a hivatását.

De miért érez felelősséget, ha a lap politikai okok miatt hallgatott el?

November 30-án, a Népszabadság-kollektíva távozása után – közös megegyezéssel – magam is eljöttem a Mediaworkstől. Kemény, megrázó, szürreális másfél hónap volt, amelynek kiindulópontja máig indokolhatatlan: október 8-án kiiktatták a legolvasottabb, új minőséget hozó, szakmai és vizuális megújulása folytán példányszámát (példátlanul) megtartó közéleti napilapot, továbbá szintén felívelő pályára álló digitális kiadását. A legalábbis speciálisnak minősíthető hazai viszonyok és viszonyrendszerek közepette jelenleg nincs esély arra, hogy a Népszabadság csapata együtt maradjon – az a konstrukció, amelyen potenciális külföldi és magyar befektetővel dolgoztunk, e pillanatban nem valósulhat meg –, így a tárgyalássorozat végén elsősorban arra van lehetőség: a lap korábbi munkavállalóinak egy (nagyobb) csoportja másutt folytassa munkáját. Főszerkesztőként felelősséget érzek a Népszabadság bezárásáért, emiatt – 22 év, abból 15 népszabadságos esztendő után – elhagyom a pályát. Köszönöm, köszönjük 30 000 előfizetőnk és több ezer utcai vásárlónk kitartását, szimpátiáját, szolidaritását, s köszönöm, köszönjük a támogatását azoknak – Magyarországon és a határon túl –, akik október 8. után mellettünk voltak.

– pontosan ezt lehet olvasni Murányi Facebookján.

Eddig ő maga és az egész szerkesztőség mindenhol azt harsogta, hogy kizárólag politikai okokból, szólásszabadság-korlátozás miatt zárják be a Népszabadságot, mert olyanokat írt meg, ami meglehetősen kellemetlen a kormányra nézve. Azt is állították, hogy  az újság – szerintük – nyereséges volt, holott a tulajdonos a hivatalos közleményben, anyagi veszteségre hivatkozva szüntette meg a Népszabadságot.

Murányi András döbbenetes bejelentést tett | Fotó: Facebook
Murányi András döbbenetes bejelentést tett | Fotó: Facebook

Mi lenne az oka egy tökös újság főszerkesztőjének a meghátrálásra, hacsak nem az, hogy eddig nem mondott igazat, és a lap nem is politikai okok miatt zárt be? Mi mással magyarázható ez a váratlan bejelentés?

Őszintén reméljük, hogy szó sincs arról, hogy a Népszabadság szerkesztősége eddig nem mondott igazat, ezzel szemben, reméljük, hogy Murányi ki fog adni egy bővebb magyarázatot is. Ugyanis egy vérbeli újságírónak nem a meghátrálás lenne a dolga, hanem fejjel előre kellene haladni azért, hogy a hivatását végezhesse, igen, még olyan nagy ellenszélben is, amit mostanság a magyar kormány produkál. Ha nem így tesznek, még az a #sohanemadjukfel hashtag is értelmét veszti, amit a szerkesztőség tagjai olyan nagy szorgalommal csatoltak hozzá a közösségi oldalakon megosztott cikkeikhez.

About Nagy Zsolt

Check Also

Sikeresen zárult az útdíj-visszajelző készülék új funkciójának tesztelése

Nullára csökkent a hibás tengelyszámokból adódó e-útdíj bírságok száma a bevezetés óta A tengelyszám-állítás jelentési …