A WHO szerint a felnőttek sokkal több sót fogyasztanak el naponta, mint amennyire valójában az emberi szervezetnek szüksége van. Az OÉTI szerint ez azért is veszélyes, mert 5 gramm sóban 2 gramm nátrium található, melynek túlzott fogyasztása komoly betegségeket generál.
A napi sómennyiség fogyasztásakor figyelemmel kell lenni a sóval tartósított élelmiszerekre, az egészséges és kevésbé egészséges élelmiszerek természetes nátriumtartalmára, és ezen felül arra, hogy mi magunk mennyi konyhasót használunk.
A konyhasó alkotórészei a klór és a nátrium. A megfelelő sómennyiség biztosítja bőrünk feszességét, részt vesz az izmok és idegek megfelelő működésében.
Aki sóhiányban szenved, erősen izzadhat, szédülhet, izomgörcsök is jelentkezhetnek. A túlzott sófogyasztással kialakul a magas vérnyomás, a folyamatos túlzott nátriumfogyasztással pedig a szívizom működését károsítjuk, fokozott igénybevétellel működik a vese és kialakulnak az érbetegségek.
Magyarországon a férfiak és a nők, de még az óvodások is kb. háromszoros sómennyiséget fogyasztanak, mint amennyire valóban szükség van.
A konyhasó (azaz asztali só) nem tartozik az egészséges sófajták közé. Kb. 89 %-a nátrium-klorid, tartósító- és segédanyagokat tartalmaz, tehát kifejezetten káros a használata.
Lehet fogyasztani helyette kősót, mely még ásványi anyagot, nyomelemeket (magnézium, jód) is tartalmaz. A kristálysó a kősó durva változata, másnéven Himalája-só. A tengeri só szintén tartalmaz ásványi anyagot és nyomelemeket, a nátrium tartalom is kevesebb ebben a sófajtában. Ezt a sófajtát lehet vásárolni Fleur de sel néven, francia és portugál termék. Nagyon egészséges a jódozott só használata, főleg azért is, mert védi a pajzsmirigyet, szükséges az egészséges magzat fejlődéséhez is. A magyar emberek nagy része jódhiányos, így a jódozott só használatával ez a probléma is megoldható. Kapható még nátriumszegény és diétás só is, érdemes ezeket is kipróbálni.
A jódozott só mellett ajánlott a különböző sómentes fűszerek ízvilágának felfedezése. A só helyett akár zöldséges, akár húsos ételekhez bátran adhatunk különböző olajos magvakat is.
A felvágottakat soha ne együk együtt a sajtokkal, mert külön-külön is nagyon magas sótartalommal rendelkeznek. Ehelyett helyes, ha inkább zöldségekkel, paradicsommal, paprikával, uborkával, savanyúsággal tálaljuk ezeket az élelmiszereket.
Főzzünk mindig friss áruból friss ételt, kerüljük a félkész- és készételek vásárlását.
A szervezetnek szükséges sótartalmat sóbarlangokban is megszerezhetjük, ahol a gyermekeket sóhomokozó is várja. A sóbarlang további nagy előnye, hogy az összes légúti betegséget gyógyítja és megelőzi azok kialakulását is. Erősíti az immunrendszert, beindítja a szervezet öngyógyító funkciót, stb. (Figyelem ! Csak olyan sóbarlangot érdemes látogatni, ahol az egész helyiség falazata sótéglából épült.)
Egészséges sóbarlangok:
https://www.kristalysobarlang.hu/
https://www.termeszetgyogyaszstudio.hu/