0-24 munkaidő

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

A legtöbb ember örül ha vége a munkaidejének és egy fárasztó nap után lepihen a foteljébe, vagy az ágyába, csinál valamilyen gyorskaját és megnéz egy jó filmet, közben Facebook-on beszélget a barátaival és az ismerőseivel, vagy éppen bedob egy italt a közeli bárban a kollégákkal.

De mi a helyzet azokkal akik munkafüggőek?

1

Ők azok az emberek, akiknek szinte soha nem ér véget a munkaidejük, mert ha nem dolgozhatnak haszontalannak érzik magukat. Ez nem tűnik betegségnek, viszont nagyon is az, ha valaki csak akkor képes mellőzni a munkáját ha éppen alszik, és ha felkel, első útja a laptopjához vezet, hogy megnézze, akad-e valamilyen elvégezetlen vagy éppen befejezendő munka.

Jó dolog a munkakedv, de káros is, főleg az emberi kapcsolatokra, ugyanis nagyon sok szakítás előidézője és nagy szerepet játszik a baráti kapcsolatok megromlásában is- hiszen ki szeretne egy olyan emberrel együtt lenni vagy a barátja lenni aki szinte soha nem ér rá még egy séta erejéig sem?

A betegség kialakulásának pszichológiai okai is vannak: lehet például egy kapcsolat vége,így indulhat egyszerű figyelemelterelésnek az, ha beleássuk magunkat a munkába, mivel ott figyelni kell arra, hogy mit csinálunk, így egy idő után teljesen elfelejtjük mindennapi gondjainkat és a szívfájdalmat- de hajlamosak vagyunk túlzásokba is esni és ami egyszerű figyelemelterelésnek indult függőséggé válhat, anélkül hogy észrevennénk.

Másik oka lehet a kialakulásának az, hogy túlteng az emberben a bizonyítani akarás: hogy ő ezeket vállalni tudja, akkor is ha nem marad egy csepp szabadideje sem magára, a barátaira vagy a kapcsolatára. Lehet oka az is, hogy a családban csupa olyan ember van, akik már rég révbe értek és hatalmas karriert csináltak- ekkor ott motoszkál az ember fejében a gondolat és a bizonyítani akarás, hogy attól kezdve nem is tud mással foglalkozni csak azzal, hogy ő is rövid időn belül el tudja érni ugyanezt a szakmai sikert.

De nem árt vigyázni és  észrevenni azt, ha az ember túlzásba viszi a munkát- felismerés, fél gyógyulás!

About Vdorina99

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …