Elmebeteg pszichológus

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Vannak esetek, amikor szükség van, szükség lenne arra, hogy segítséget kérjünk pszichológus szakembertől. A segítség kérése általában nem könnyű, mert leginkább az önérzetünk és a bennünk élő önkép, az ego ellenkezik ezzel.

Érdekes, ha fáj a gyomrunk, orvoshoz fordulunk. Ha elromlik a televízió vagy a csap, szerelőt hívunk.

wine_2237700b

De ha a lelki problémáinkkal nem bírunk, holott meggyőződésünk, hogy kellene, akkor zavarodottakká válhatunk, bűntudatot, szégyent érezhetünk, vagy azt gondolhatjuk, hogy „nálunk lóg a deszka”.

Magyarországon nem divat a lélek megfelelő ápolása, karbantartása, úgy is mondhatnánk, hogy ennek nem alakult ki megfelelő kultúrája.

A pszichológiai szakember felkeresésének elutasítására hazánkban számos előítélet fogalmazódott már meg…

1. Úgy sem tud segíteni senki…

Ezt egyedül kell megoldanom… Privát, biztonságos és kizárólagos világunkat nem akarjuk szakember elé tárni. Ennek fő oka az emberi bizalmatlanságban keresendő, ugyanakkor az elkeseredés, vagy lelki sebeink örömteli nyalogatása is okot adhat erre a teóriára.

2. Minden férfi egyforma / minden nő kiszámíthatatlan

Közeli, bizalmas barátokra, megértésre, együttérzésre vágyunk olyanokkal, akik „egy dudát fújnak velünk”. Ne merje a pszichológus megértése mellett elemezgetni a hibát, hogy mi történhetett volna másképpen, mi a személyes felelősség és tanúságok.

3. A pszichológus hozzáhülyül a betegeihez egy idő után

Olyan elképzelések élnek bennünk, mint a díványon fekvő betegek, érdektelen és manipulatív orvosok, ostoba, hasznavehetetlen tanácsok, idegesítő terapeuták, akik mindent jobban tudnak.

4. Pszichológushoz járni nem normális dolog

A normális ember képes megoldani egyedül lelki gondjait. Ha nem tudna, egy idegen hogyan tudná… Azt várjuk, hogy majd egyszer csak elmúlik a lelki fájdalom és maguktól megoldódnak a problémák.

5. Az menjen pszichológushoz, akinek nincs kivel beszélgetnie

Lelki válság a magányosság elismerésével…akkor is, ha családban élünk. Nem akarjuk, hogy valaki kívülről tekintsen ránk, új irányokat szabjon meg életünkben.

6. Nem megyek pszichológushoz, nem vagyok elmebeteg

Azonosítjuk a pszichológust az ideggyógyásszal, összemosódik a lelki élet zavara a személyiségzavarral és az elmebetegséggel. Teljesen egészséges emberek járnak pszichológushoz olyan helyzetekben, amivel nem tudnak egyedül megbírkózni. Ez inkább erőt jelent, mint gyengeséget.

Pszichoterápiára az jár, aki felismerte korlátait és segítséget kér sorsa jobbra fordulásához, mert az adott helyzetbe erre egyedül nem képes.

Ideggyógyászhoz az jár, akinek akkut lelki problémáiból adódóan több hónapja vannak kóros személyiségváltozásai.

7. A segítségkérés a gyengeség jele

A vereség, kudarc, erőtlenség jellemzőivel azonosítják, ugyanakkor azok veszik igénybe, akik szeretnék jobban érezni magukat a bőrükben és ehhez éppen egy idegennel való beszélgetésre van szükségük, aki még nem ismeri őket.

8. Pszichológushoz járni amerikai divat

Magyarországon vagyunk, senkit nem ismerek, aki valaha járt volna pszichológusnál lelki problémái miatt. Az amerikai kultúrában éppen az a gyengeség jele, ha valakinek nincs saját személyi pszichológusa, státuszszimbólum is. Hazánkban az ezzel szembeni reakció az, hogy a pszichológus az embereket teljesen elhülyíti, majd a végén már vásárolni sem lehet a tanácsai nélkül. Azért, mert valami aktuálisan divat, még nem biztos, hogy értéktelen…

Capture

A pszichológussal szemben felállított teóriák ellenére nem árt tisztában lenni azzal, hogy nemcsak testi betegségeink, hanem huzamosabb ideje fennálló lelki problémáink meggyógyításához is számos esetben elkerülhetetlen a szakember felkeresése, és a megfelelően kidolgozott gyógyító eljárás.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …