Tilos a házasságkötés

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

white-wedding

A házassági kapcsolatról több tévhit forog közszájon, melyekkel való azonosulás esetén tilos házasságot kötni.

Ne köss házasságot, ha úgy gondolod, hogy:

  • Kettesben jobb, mint egyedül

Nagy baj, ha egyedül nem érzed jól magad a bőrödben és nem tudod elfoglalni magad. Szükséges felülvizsgálni, mennyire vagy társfüggő, a szüleiddel (sok esetben főleg az édesanyára vonatkozóan) mennyire intenzív a kapcsolatod, el tudtál-e szakadni tőlük a felnőttéválás folyamata során, és önállóan lábra tudtál-e állni. Vizsgáld meg, mennyire félsz az egyedülléttől, menekülsz-e a magány elől.

  • Ha nagyon szeretjük egymást, minden jó lesz 

Ez azt jelentené, hogy maga a szeretet megold minden problémát, természetesen ilyen nem létezik. A házasság fenntartásáért, megtartásáért, az örömteli, vidám napokért minden nap tenned kell. Semmi nem jön magától még akkor sem, ha úgy látod, hogy jól választottál. Fel kell készülnöd arra, hogy a házassági kapcsolatban is vannak jó és kevésbé jó, illetve rossza napok, időszakok. A szeretet segít abban, hogy a házasságod folyamatosan épüljön, a konfliktusok, problémák kultúráltan, emberi módon oldódjanak meg.

  • Találd ki gyorsan a gondolatom

Ha él benned az a fiktiv vágy, hogy a társad majd kitalálja gondolataidat, akkor mielőbb ajánlatos ettől megszabadulni.

Házastársad önálló személyiség, így is kell részt venni az egészséges házassági kapcsolatban.

Nagy öröm, ha előfordul olyan eset, amikor mindketten ugyanarra gondoltok, ugyanazt teszitek szavak nélkül. Ez azt jelenti, hogy egyezik az adott esetben gondolkodásmódotok, felfogásotok, egymásra vagytok hangolódva.

A házasságban ugyanakkor meg kell tanulnod kérni is, és el kell tudni fogadni azt is, ha a társad nem minden kérésedet teljesíti. Meg kell hagyni a döntés, az elfogadás és elutasítás jogának gyakorlását minden esetben.

Fontos, hogy szavakkal is ki tudd fejezni, ha valami bánt, valami fáj, az őszinteségnek és a beszélgetéseknek fontos szerepe van a bizalomépítésben is.

  • A gyermek megmenti a rossz házasságot

Ha a házassági kapcsolat nem úgy működik kielégítően, vagy megromlott, a gyermekvállalás egyértelműen felelőtlenség. Ha a házasságodban gondok vannak, legelőször is azt kell rendbehozni.

Gyermeket akkor vállalj, ha tudod biztosítani számára a kiegyensúlyozott, boldog gyermekkort, a viták és konfliktusok nélküli, nyugodt családi életet.

A gyermek születése örömteli esemény a családban, mellyel együtt szülői felelősség és kötelezettség, lemondás  is együtt jár.

Ha nem vagy még felkészülve az előzőekben írtakkal való azonosulásra, ne köss házasságot !

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …