USA grill cowboy módra

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A mexikói háború 1848-as befejezése után a délnyugati államok lettek az amerikai marhatenyésztés központjai. A cowboyok és csordáik megjelenésével a hús teret nyert a helyi étrendben, a marhatenyésztőknek pedig tökéletesen megfelelt a szabadtéri sütés. A igazi cowboyok a marhahúst sütés előtt mindig páclében áztatták.

Most elkészíthető egy igazi amerikai, hamisítatlan grillétel cowboy módra a következők szerint.

BORSOS MARHAHÁTSZÍN GRILLEZETT PARADICSOMMAL

Hozzávalók:

  • 4 személyre, 4 szelet hátszín, egyenként kb. 25 dkg

Páchoz:

  • egy kicsi vöröshagyma, 4 teáskanál egész fekete bors, 4 evőkanál ketchup, 4 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál amerikai mustár, 1 evőkanál Worcestershire szósz.

Paradicsomhoz:

  • 4 paradicsom, 4 teáskanál napraforgóolaj, 4 teáskanál friss aprított petrezselyem, só és őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. 

A páchoz a hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A borsszemeket mozsárban durvára törjük. A tört borsot és a hagymát lapos tálban jól elkeverjük a ketchuppal, a napraforgóolajjal, a mustárral és a Worcestershire szósszal.

2.

A marhahússzeleteket megforgatjuk a pácban, és 1 órát pihentetjük. Közben a paradicsomokat a száras  végüknél keresztben mélyen bevágjuk, egyenként négyzet alakú fóliára tesszük. Az olajat és a petrezselymet összekeverjük, megsózzuk, borsozzuk, és a paradicsomok vájatába kanalazzuk. A fóliák szélét kicsit felhajtjuk, hogy a nedvek ne folyjanak el.

3.

A grillt magas fokozatra hevítjük, és a rácsot a parázstól kb. 10 cm távolságra helyezzük. A hússzeleteket kivesszük a pácból és a rácsra helyezzük. A megmaradt páccal folyamatosan kenegetve 6-10 percig sütjük, közben 180 fokkal elforgatjuk, hogy rácsosa piruljanak.

4.

A hősszeleteket megfordítjuk. A paradicsomokat is a rácsra helyezzük. További 6 percig sütjük, közben a húst kenegetjük és elforgatjuk. Amikor a hús átsül és megbarnul, a paradicsom pedig forró és puha lesz, akkor tálalhatjuk.

5.

A paradicsomon kívül további köretként készítenek az amerikaiak egy egyszerű salátát. Egy kígyóuborka és egy fejes saláta szükséges hozzá. Az uborkát hámozzuk meg, karikázzuk fel nem nagyon vékony körcikkekre. A fejes salátát mossuk meg, apró levéldarabokat rakjuk egy tálba, hozzáadjuk az uborkaszeleteket, összekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk és petrezselymet szórunk a tetejére.

TIPP

A petrezselymes olajat úgy kanalazzuk a paradicsomok vájatába, hogy jó mélyen beszívódjon. Sütés előtt a húsról vágjuk le a felesleges zsírt, csak egy vékony réteget hagyjunk meg, ami megakadályozza a hús kiszáradását. Az amerikai mustár enyhe, édes ízű, ez az eredeti ízvilág. Ha csípős páclevet szeretnénk használni, akkor vegyünk az amerikai mustár helyett francia dijoni mustárt. Aki szereti, néhány jó minőségű sajtdarabot is szórhat az ételre.

JÓ ÉTVÁGYAT !

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …