Utazás a Bahamákra

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A forró karibi klíma kiválóan alkalmas a mangó, banán és az okra termesztésére. A Nyugat-Afrikai hatás miatt gyakran érezhető az ételeken a csípős és fűszeres ízvilág.

KARIBI NARANCSKEHELY

Hozzávalók:

  • 2 db. nagy narancs
  • 1 db. kivi, rózsaszín grapefruit, lime és banán
  • 5 dkg ribizli
  • 3 evőkanál porcukor,
  • 4 evőkanál kókuszlikőr

Elkészítés:

Forró vízben megmossuk, majd szárazra töröljük a narancsokat. Ezután tálban szedjük szét ! A feldolgozás közben keletkezett lét ne öntsük ki.Félbevágjuk, majd a cikkek elválasztó hártyái mentén kis késsel körbevágjuk a gyümölcshúst, és kiemeljük a gyümölcscikkelyeket. A narancs héját ne sértsük meg ! A cikkekről és a narancshéj belsejéből is távolítsuk el az összes hártyát.

Hámozzuk meg, kockázzuk fel a kivit.

A grapefruitot vágjuk szeletekre szintén hártyák nélkül. Szintén külön tálban szedjük szét ! A feldolgozás közben keletkezett lét ne öntsük ki.

A lime-ot mossuk meg forró vízben, a héját reszeljük le, a levél facsarjuk ki. A levet és a héj-reszeléket tálba tesszük, beletesszük még a porcukrot, a kókuszlikőrt, és a megmaradt narancs- és grapefruit levet.

A ribizlit megmossuk, majd a bogyókat úgy távolítsuk el a szártól, hogy villa fokai közé fogjuk a szárat, és óvatosan lehúzzuk a bogyókat.

Meghámozzuk a banánt, és kb. fél centiméteres szeletekre vágjuk.

Óvatosan összekeverjük a narancsszeleteket, a kiviszeleteket és a grapefruitszeleteket a banánnal és a ribizlivel.  Szintén óvatosan összerázogatjuk, majd belekanalazzuk a narancshéjakba, és a tetejée öntjük a lime-os keveréket.

TIPP

Ha hamarabb készítjük el, mint ahogyan fogyasztanánk, fogyasztásra kínálnák, akkor a banánokat tegyük bele a lime-os keverékbe, így a banán nem fog elszíneződni. A többi gyümölcsöt se keverjük össze, hanem tartsuk őket külön tálban, és csak tálalás előtt tegyük egybe és rázzuk össze óvatosan. Miután a narancshéjakat kivájtuk, egy nagyon vékony réteget metsszünk le az aljáról, hogy ne boruljon fel a kehely, de vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk ki az alját.

A narancshéjakban felszolgált fanyar gyümölcsök – a frapefruit és a ribizli – édes kókusz – és a friss lime-öntet az ellentétel elbűvölő desszertjét alkotják.

Készítsd el magadnak, kedvesednek, gyermekednek, családodnak, és érezd magad a Bahamákon.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …