Ingatlan adásvétel biztonságosan – VII. rész – kiskorú ingatlanvagyonának eladása

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A kiskorú gyermek ingatlanvagyonának eladása akkor lehetséges, ha a gyermek az eladás útján gazdagodik, azaz többletvagyona keletkezik.

Az ingatlan eladásának menete:

A kiskorú ingatlanvagyonának eladásakor a kiskorú helyett törvényes képviselője (szülő, gyám, nevelőszülő, stb.)  jár el, ír alá.

Az ingatlan adásvételi szerződés aláírása után a szerződést be kell nyújtani a gyermek lakhelye szerint illetékes gyámhatósághoz, ahol a gyámügyi előadó által kirendelt eseti gondnok felülvizsgálja az adásvételi szerződés jogosságát, jogszabályi elemeit.

Mindez a kiskorú gyermek ingatlantulajdonának állam általi védelme érdekében történik. Az eseti gondnok az állam által kirendelt jogi képviselő, mindenkitől függetlenül kizárólag a gyermek jogi képviselője az ügyben.

Az eseti gondnok a kiskorú gyermek ingatlantulajdonának eladását kizárólag akkor engedélyezi, ha az eladandó ingatlan magasabb áron kerül eladásra, mint anno a vételi ár volt, és akkor, ha az ingatlan eladása után a gyermek részére másik ingatlan kerül megvásárlásra magasabb áron, mint az ingatlan eladásának ára volt.

Ha ingatlan eladás és másik ingatlan megvásárlása is történik, akkor nyilvánvalóan mindkét adásvételi szerződést be kell nyújtani a gyámhatósághoz az adásvételi eljárások jogszerű lebonyolításához.

Amennyiben az eseti gondnok rendben találja az adásvételi szerződést, szerződéseket, úgy aláírásával, ellenjegyzésével látja el, majd a gyámhivatal útján külön is megküldött jogerős engedélyező határozattal az adásvétel hatályossá válik.

Ezután az adásvételi szerződést a szükséges iratokkal együtt a jogi képviselő megküldi az illetékes földhivatalnak, ahol a változásokat 24 órán belül átvezetik az ingatlan-nyilvántartásban, majd az átvezetésről határozatot is küldenek.

babymoney

Ha a gyermek ingatlantulajdona csak eladásra kerül magasabb összegben, úgy az ingatlan vételárát a gyermek számára megnyitott OTP Takarékbetétkönyvben kell elhelyezni. Ezt a kötelező kitételt már az adásvételi szerződésbe is bele kell foglalni.

Ha a gyermek részére másik ingatlan vásárlása történik az eladást követően, a gyermek “pénze”, az ingatlan teljes eladási ára akkor is kizárólag OTP Takarékbetétkönyvbe kerülhet, majd a másik ingatlan megvásárlásakor a bank a takarékbetétkönyvből fizeti ki az eladót, az ügyletet pedig bejegyzi a gyermek takarékbetétkönyvébe.

Ha a gyermek részére OTP Takarékbetétkönyv kerül kiállításra, és csak ingatlan eladás történik, akkor a betétkönyvben lévő összeg folyamatosan kamatozik.

Ha a gyermek elérte a 18 éves kort, a takarékbetétkönyv felett önálló rendelkezési joga lesz.

Ha a gyermek betölti a 18. életévét, az illetékes földhivatal értesíti nyilvántartott ingatlan tulajdonáról, és tájékoztatja tulajdonosi jogairól.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …