Ingatlan adásvétel biztonságosan – VI. rész – kiskorú ingatlanvagyon szerzése

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Kiskorú gyermek, gyermekünk is lehet ingatlantulajdonos. A tulajdonszerzés megvalósulhat a következőképpen:

  • a gyermek részére vásárolnak a szülők ingatlant,
  • a gyermek, mint örökös lesz ingatlantulajdonos,
  • a gyermek a szülők házasságának felbontása folytán lefolytatott polgári jogi eljárás útján, quasi gyermektartásdíj megváltása céljából szerez ingatlan tulajdonjogot.

A kiskorú ingatlanvagyonának adásvételekor a kiskorú gyermeket törvényes képviselője, azaz az egyik szülő képviseli, ő írja alá az adásvételi szerződést a kiskorú helyett és ő vállalja a felelősséget a kiskorú vagyonának védelméért azon kívül, hogy az állam is felügyeli a kiskorú vagyonának megtartását.

A kiskorú gyermeket képviselheti még házasság felbontása esetén az a szülő, aki a szülői felügyeleti jogot gyakorolja.

Képviselő lehet még törvényes gyám, nevelőszülő, de akár a magyar állam is.

Kiskorú gyermek ingatlanvagyon szerzése

Az adásvételi szerződés aláírása után az adásvétel jogi szempontból még nem érvényes. Az adásvételi szerződés egy példányát az eljáró jogi képviselőnek, vagy a törvényes képviselőnek be kell nyújtania a gyermek lakhelye szerint illetékes polgármesteri hivatal gyámhatóságához. Amennyiben ezt a jogi képviselő, vagy törvényes képviselő nem teszi meg, úgy a kiskorú tulajdonjogának bejegyzését az illetékes földhivatal elutasítja, egyben értesíti a gyámhatóságot a jogellenes eljárásról.

A gyámhatóságon az ügy előadója kirendel a kiskorú gyermek részére eseti gondnokot, aki megvizsgálja a megkötni kívánt adásvételi szerződést, és ha mindent rendben talál, akkor az adásvételi szerződés példányokat ellátja engedélyező aláírásával, illetőleg a kiskorú gyermek ingatlanvagyon szerzésének engedélyezéséről a gyámhatóság is hoz határozatot.

A határozat jogerőre emelkedése után kell az összes szükséges iratot benyújtani az illetékes földhivatalba, ahol a kiskorú ingatlan tulajdonszerzése 24 órán belül bejegyzésre kerül.

ingatlan_adasvetel

Ha kiskorú gyermek részére vásárolunk ingatlant, óvakodjuk minden bonyodalomtól, pld. a hitelfelvételtől is, mert a gyámhatóság nem járul hozzá ebben az esetben a kiskorú tulajdonszerzéséhez.

Kiskorú részére csak készpénzes vagy problémamentesen, átutalással teljesíthető ingatlanvásárlást kezdeményezzünk.

 2629568_a118e38c02aee0018176bb64cdaf4fa4_wm

Nagyon fontos, hogy a kiskorú gyermek ingatlantulajdonának, ingatlanvagyonának fenntartási költségei (rezsiszámlák, közös költség, stb.)  is a törvényes képviselőt terhelik.

Ugyanígy a törvényes képviselőt terheli a kiskorú ingatlantulajdonának őrzése, védelme, és a folyamatos állagmegőrzés is, azaz a felújítások elvégzése az ingatlan piaci árának megtartása érdekében.

Mindezeket bármikor ellenőrizhetik a gyámhatóság munkatársai.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …