Ingatlan adásvétel biztonságosan – IV. rész – öröklés után eladott ingatlan

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Az öröklés után eladott ingatlan adásvétel témában most megismerkedünk ennek teljes folyamatával egészen a kezdetektől.

hagyatek_felvasarlas_01

A hagyatéki eljárás már az elhalálozást követően kiállított halotti anyakönyvi kivonat kiadása után megindul, az elhunyt lakhelye szerint illetékes önkormányzat hagyatéki előadója által. A hagyatéki előadó feladata a teljes hagyaték feltérképezése, akár személyes megjelenés útján is.

A teljes hagyatéki leltár magába foglalja a Magyarorságon és bárhol a világban az elhunyt tulajdonát, vagy résztulajdoni hányadát képező ingatlanvagyont, az elhunyt összes ingóságát, és bár az ingóságok részét képezi, külön kiemelendő, hogy ide tartozik a Magyarországon, külföldön rendelkezésre álló bankszámlán lévő összeg, a lekötött vagy takarékbetétben lévő összegek is.

A teljes hagyatéki leltár felvételét, és az összes elő örökös felkutatását, megnevezését követően a hagyatéki előadótól átkerül az összes irat a hivatalból kijelölt közjegyzőhöz, aki a hagyatéki eljárást teljeskörűen lefolytatja. Itt megjegyzendő, hogy az elhunyt bármely ingatlan vagy ingó vagyonának eltitkolása-, a hagyatéki eljárásból történő önkényes kivonása, a hagyatékkal kapcsolatban valótlan információ nyújtása bűncselekmény !

A közjegyzői hagyatékátadó végzés tartalmazza azt, hogy az elhunyt hozzátartozó után ki-, mit és milyen összegben örökölt.

Ha ingatlan is szerepel a hagyatékban, akkor a közjegyzőnek hivatalból meg kell küldenie az illetékes földhivatalnak a hagyatékátadó végzését, ezután 24 órán belül a földhivatal az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzi a változást.

Ezután lehetséges az ingatlan meghírdetése és eladása.

Az adásvételi szerződés mellékleteként kerüljön csatolásra a halotti anyakönyvi kivonat.

Amennyiben több örökös van, és esetlegesen az adott ingatlan eladásába valamelyik örökös nem egyezik bele, azaz nem hajlandó aláírni az adásvételi szerződést, akkor sajnos azzal az örökössel szemben polgári pert kell indítania a többi örökösnek, így kikényszeríthető az ingatlan eladása, vagy az, hogy az ellenálló örökös fizesse ki a többi örökös tulajdoni részarányának pénzbeli összegét.

Egy ilyen vagyonjogi polgári per Magyarországon 1-2 évig is elhúzódhat, ez nyilván senkinek sem válik hasznára már a 6 %-os illetékfizetési kötelezettség miatt sem, tehát célszerű mielőbb megegyezni a kérdésben minden örökösnek.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …