A sziget, ahol a nyár örök

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Aruba közel harmincegy kilométer hosszú sziget, legmagasabb pontja a száznyolcvankilenc méter magas Mount Jamanota. Itt található az Arikok Nemzeti Park, amely a sziget közel egyötödét elfoglalja. Területén olyan egzotikus állatfajták élnek, mint kododo és a ritkaságnak számító shoco, amely egy bagolyféle állat.

aruba10

A Fountain barlang kilencven millió évvel ezelőtt emelkedett ki a tengerből. A barlang belsejében különböző festmények találhatóak, amelyeket az indiánok és az európai hódítók készítettek. A szomszédos Guadirikiri-barlangban óriási álló és függő cseppkövek találhatóak.

Itt található a Vincente Kock pincészet, Santa Cruzban, amely saját termesztésű borának köszönhetően világszerte hírnevet szerzett magának. A borba kerül némi kesudió is, amely a fanyar íz mellett egészen szokatlan ízpárosítás.

Az ún. gyűjtőbusszal lehet eljutni a kikötőbe, ahonnan rendszeresen indulnak hajók Palm Islandre, a helyi vízparadicsomba. A kikötőtől másfele is indulhatunk: a történelmi nosztalgiavillamos a kikötőtől a bevásárlónegyedig közlekedik. Ha megérkeztünk a belvárosba, a közelben található a történeti múzeum, amely bepillantást nyújt a helyi történelembe: négyezer évvel ezelőtt érték el a Dél-Amerikából származó őslakosok a szigetet. Később érkeztek ide az indiánok, majd a spanyol felfedezők és a holland gyarmatosítók is felfedezték a szigetet. Ennek a kulturális sokszínűségnek köszönhető a spanyol, a holland és az őslakosok úgynevezett arwak nyelvének a dallamos keveréke, amit papiamentunak neveznek. Emellett ma már az angol nyelvet, a holland nyelvet és a spanyol nyelvet is mindenhol beszélik és megértik.

A sziget fővárosa Oranjestad, ahol pasztellszínű, csúcsos tetejű házak sorakoznak egymás mellett. A hollandiai gyarmatosítók hozták divatba ezt az építészeti stílust a tizenhetedik és a tizennyolcadik században.

Csütörtökönként a sziget keleti részén, a San Nicolas-ban karibi fesztivált rendeznek. Este hat órától a főutca gasztronómiai, vásárló- és szórakozónegyeddé válik, ahol igencsak csalogatnak a helyi specialitásokkal.

A sziget nyüzsgőbb oldalán, Palm Beachen található az Occidental Hotel, melynek sétányát nagy szállodák, vízi paradicsom és strandparti bárok szegélyezik. Esténként a főutca valóságos szórakozónegyeddé válik, telis-tele van éttermekkel és bárokkal.

About Vdorina99

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …