Szabad-e naponta inni?

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Azaz alkoholt. Néhány pohár finom bor az esti vacsorához nagyon kecsegtető és még bele is fér. De vajon mi történik akkor ha ez a szokás már szinte mindennap megesik?

 

DSCF0937Nem túlzás az az állítás, hogy egyre nő azoknak a száma akik hetente többször, sőt naponta fogyasztanak alkoholt? De akármilyen kevés is a rendszeresen elfogyasztott ital, tudtad, hogy így is visszafordíthatatlan és káros hatásokat okoz a szervezetben? Nőknél például a leggyakoribb eset az idejekorán megjelenő ráncok. Ugye, ezt Te sem akarod? Előfordul az is, hogy ha valaki rendszeresen iszik és aránylag keveset, annak egy idő után nagyobb alkoholmennyiség lesz szükséges az ugyanakkora hatás eléréséhez, és így apránként megemeli az adagját. Ennek a veszélye az, hogy ha ezt az ember nem veszi észre idejekorán és csak hirtelen kap észbe, hogy már szinte alkoholfüggő lett.

Legtöbben az ivást arra a célra használják, hogy oldják a bennük felgyülemlő depressziót vagy rossz hangulatot ami a nap folyamán felhalmozódott bennük. Aki elkezd napi rendszerességgel inni, az pár hét múlva érzékeli már a kártékony hatást: sokkal előbb és sokkal fáradtabb lesz, a teljesítőképessége is csökken, a közérzete egyre rosszabbá válik, ennek tetejébe a hangulata is hullámzó lesz. Az alkohol amellett, hogy öregíti a bőrt rengeteg betegség kiváltója is lehet. Pontosan ezért tanácsolják azt az orvosok és a dietetikusok, hogy az a legjobb, ha a napi alkoholfogyasztás helyett heti egy-két pohár italra váltasz át!

Az alkoholfüggőségben az a legnehezebb lépés, hogy az embernek be kell látnia azt, hogy problémái vannak, hogy ez az életvitel nem tesz jót a szervezetének és az életének sem- hiszen ki gondolná, hogy ha megiszik esténként egy pohár bort abból valami baj lehet? Ha ilyen emberrel találkozunk, vagy az ismerősünk, illetve a barátunk csinálja ezt, akkor a legegyszerűbb megoldás az, ha elmagyarázzuk neki, hogy ez nem jó irány, ennek következtében a karrierje és a kapcsolatai is veszélybe kerülhetnek! Ebben az esetben az a legjobb ha segítünk neki, közös programokat szervezünk ahol véletlenül sincsen ital- így könnyen elvonhatjuk a figyelmét róla. A hétvégi bulik, illetve összejövetelek még beleférnek, de ha nem sikerül ezt az állapotot hosszútávon fenntartani, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

 

About Vdorina99

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …