Mért bájlogsz ByeAlex? – a Kedvesem analízise

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

0,,69773551,00
Hipsztefogó

 

Nem gondoltam volna, hogy én valaha is ilyen témában fogok írni. Sekélyes és céltalan időpazarlásnak tartom azt, ha az ember akár tíz másodpercet is eltölt azzal, hogy véleményt formáljon bármilyen celebről.  Ebbe a bűnös tíz másodpercbe az  is beletartozik (sőt az tartozik bele leginkább) amikor valaki (aki  elmondása szerint soha  nem néz tévét)  kiteszi az üzenőfalára  az épp utált celebet:  „legszívesebben tarkón lőném” -megjegyzéssel. A bulvármédia épp erre épül. Azzal, hogy nyilvánosan felakasztanád Fluort, Sp, Győzikét, és ennek hangot is adsz, a bulvár szekerét tolod. Ezeket csak úgy lehet kinyírni ha nem beszélsz róluk, nem kommentálsz alájuk, nem olvasod el a róluk írt cikkeket, de még a kocsmába se hozod szóba őket!

Ilyen szép, antibulvár bevezető után még mindig érthetetlen lehet,  hogy mért  írok mégis erről. A helyzet az hogy ByeAlex átjutott a tűzfalamon.  ByeAlexet senki se ússza meg, hacsak nem Gyűrűfűn lakik. Ilyen esetben általában csak szomorúan nyugtázom, hogy nem tudom megvédeni az elmémet a tudati környezetszennyezéstől, de nem ez történt. ByeAlex elsőként jutott tovább, a külföldiek megkajálták, itthon viszont hörögve utálják (ByeAlexet). Byealex, byealex, bájaleksz…

Mindekinek van véleménye róla. Egyesek szerint „egy ilyen produkcióval egy falunapra se állnék ki”, mások szerint „Tipikus! ez a birkamagyar nem tud örülni  saját sikerének”, megint mások szerint: „ez a csicska engem nem képvisel, úgy taposnám a nyálkás fejét, mint a históriaikszben”.

Erről a jelenségről viszont már érdemes írni.  Mitől van ekkora sikere, illetve mért utálja az, aki utálja? Hogy lehet, hogy ennyire megosztja a közönséget?  Egyáltalán, miről szól a Kedvesem c. dal?

Kezdjük el elemezni a szövegét, mint középsuliban irodalomórán. Vigyünk bele egy kis analízist is, és hátha közelebb jutunk a kérdéshez:

,,Mert nekem nincs most más,
csak a kedvesem, az én kedvesem.
Ő bárhol jár,
az úgy jó nekem, az úgy jó nekem.”

Mitől olyan ku*va idegesítő?

Attól hogy tele van bugyuta ismétlésekkel. Tocsog a bárgyú gennytől, a szavak hangzása is kínoz.  Belemászik az agyadba, mert olyan egyszerű, és képtelen vagy kiverni a fejedből! Pedig nem akarsz vele azonosulni.

Egy átlag magyar srácnak talán valami ilyesmi fogalmazódik meg a fejében (nekem legalábbis valami ilyesmi volt a benyomásom), de ez a  dal nem csak átlag fiúkhoz jut el… Nézzük meg a mélyebb rétegeket:

,,Ő bárhol jár,
az úgy jó nekem”

Magyarul Alexfiú teljes mértékben elfogadja, és megbízik az ő lírai kedvesében. Féltékenységnek, dominancia-igénynek nyoma sincs! ,,Teljesen szabad vagy kedvesem, bárhova mehetsz, bízok benned.” Ez az az érzés amit ez a dal tökéletesen elad. Egy olyan párkapcsolatról szól, ahol teljes bizalom van a fiú részéről másik iránt. Ha még nem élted át, akkor vagy dühös leszel, vagy nedvesedik a bugyid.

Menjünk tovább, milyen  is a Kedves:

,,Az én kedvesem egy olyan lány, akit
farkasok neveltek és…”

,,Az én kedvesem a végtelennel
ujjat húz és sosem retteg,”

anyouhui45276550da89c1e4d341600x1280

ByeAlex lírai kedvese egy független, teljesen szabad lány, úgy tudom elképzelni mint egy erdei tündért, vagy mint egy nimfát. Azt is sejtetik ezek a sorok, hogy kettejük párkapcsolatában (ha valaki, akkor) Ő irányít, tehát a hagyományos nemi szerepek eltűnnek, de az is lehet hogy felcserélődnek!

Ezt a lírai lányt tisztelik, elfogadják olyannak amilyen. Azt, hogy Alex mit szeret benne, miért szerelmes belé, azt tökéletesen meg tudja fogalmazni.(ahelyett a sablonhelyett hogy: ,,szeretlek mert olyan szép, cuki, édes stb..vagy!„), mert nem csak a vágyak kötik össze őket, a vágy nincs összekeverve a szeretettel.

,,Az én kedvesem egy olyan lány, akit
hóbortos álmok tépnek,
kócos haját reggelente szelek fonják,
ettől más a kedvesem.”

Ebből a versszakból az is kitűnik, hogy a refrén bárgyú kínrímeit nem azért hozta össze mert nem tud jobbat. Ezek a sorok vad, megzabolázatlan, spontán energiákat indítanak meg az emberben.  Én ebben valami szándékosságot is sejtek, mert ha tud így is írni, akkor a refrént is megírhatta volna „jobban”.  Ha innen nézem, már nem is bosszant az egyszerűség. A művészetnek valami olyasmi a feladata,  hogy olyat fogalmazzon meg, amit szavakkal nem lehet.  És ennek ez a produkció tökéletesen megfelel, más kérdés hogy az üzenet nem mindenkiből váltja ki ugyanazt a reakciót.

A külföldi sikert azzal magyarázom, hogy hiába nem értik a szöveget, a dallam, a hangsúlyozás, a hangszín,  no meg  ByeAlex mimóza, már-már langyos szabadbölcsész  külleme is átadja ugyanazt az üzenetet, amit a dalszöveg.

 

Összegezve: a Kedvesem c. dal több mint nyálas bájolgás.  Szó se róla, a szivárványpóni díjat is elnyerhetné, de nem csak azért van sikere, mert tocsog. Olyan lányokat szólít meg igazán, akik nem kapják meg (vagy még nem kapták meg) az élettől azt, amit ByeAlex megad nekik egy dalocska erejéig. Véleményem szerint pont azoknál a csajoknál „üt be” a legjobban akik a legkevésbé hasonlítanak  Alex Kedvesére. Tehát a legkevésbé spontán, legkevésbé  vad, legkevésbé szabad lányok olvadnak el tőle leginkább.

Azok a fiúk pedig, akik az eurovízió óta napi háromszor hozzák szóba azt, hogyan végeznék ki nyilvánosan ByeAlexet, szerintem  tartsanak egy kis önvizsgálatot. Kérdezem tőletek, hogy mikor szerettek ti valakit úgy, (feltétel nélkül, teljes elfogadással) mint a nyálgép Aleksz? Éltetek már át ilyet? Oké hogy  ütnivaló, buzi hipszter feje van, de tud úgy szeretni egy lányt, hogy már-már alárendeli neki magát, és  mégis teljesen megbízik benne! Ti vajon átéltétek már ezt valaha is?

About Garuda

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …