Egészséges táplálkozás olcsón

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Legtöbbször, amikor híján vagyunk a pénznek ezt sajnos az étrendünk sínyli meg. Hiszen az egészséges ételek és a biotermékek nem olcsók. Ennek ellenére kevés pénzből is kihozhatunk egy remek étkezést a családnak. Nem kell a legolcsóbb üdítőket, gyengébb minőségű húsokat megvennünk és még így is jóllakhat mindenki.

1408760_18659350
Mi a trükk? A tervezés!

Függetlenül attól, hogy otthon vagyunk vagy dolgozunk, sokszor nincs elég időnk és egyszerűbbnek tűnik csak egy szendvicset csinálni. De a főtt étel nem hiányozhat egyetlen asztalról sem.

Kezdjük a receptek kiválogatásával. Ha előre megtervezzük, hogy mit akarunk főzni, könnyebb lesz tartani magunkat ehhez, ahelyett hogy összedobunk valami gyors kaját.

Ha az idő fontos szempont, akkor próbáljuk meg előre elkészíteni az ételeket. Vannak emberek, akik egy egész hétre főznek egy nap alatt, ezzel szabaddá téve a többi napjukat. A kész ételt eltehetjük a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Ha nem is tudjuk teljesen elkészíteni az ételt, próbáljuk meg felvágni a zöldségeket és a kisebb dolgokat megcsinálni előző este.

Az előre megtervezett menük sokat segítenek a bevásárlásnál is. Készítsünk bevásárlólistát, ezzel sok pénzt és időt spórolunk meg, hiszen nem veszünk meg olyan dolgokat, amire egyébként nem lenne szükségünk. Próbáljuk úgy megtervezni az ételeket, hogy átnézzük előtte az akciós termékeket és azok alapján válogatjuk ki a recepteket. Néhány akciós termékből érdemes későbbre is vásárolni, főleg ha az adott termék sokáig eláll.

Hogy még több pénzünk maradjon, tényleg csak azt vegyük meg, amire szükségünk van. Ne vásároljunk spontán. Némi önfegyelem kell hozzá, de hosszútávon nagyon sokat segíthet.

A szezon gyümölcsei és zöldségei általában kedvező áron kaphatóak és remekül helyettesíthetik a különböző édességeket és rágcsálnivalókat. Néha a fagyasztott gyümölcsöket olcsóbban megkaphatjuk és főzéshez ezek is kiválóak lehetnek.

Ha sok hely van a fagyasztónkban, akkor érdemes egyszerre sok húst megvennünk, amikor a legjobb áron kaphatóak. Próbáljuk kitapasztalni, hogy melyik húsnál mi számít jó árnak. Azt is megfigyelhetjük, hogy mikor árazzák le a termékeket. Például a környékünkön van egy pékség, ahol 6 óra után nagyon sok pékárút féláron adnak. Érdemes itt megvenni a kenyeret és akár lefagyasztani későbbre.

Ne dobjuk ki a maradékokat sem. Könnyű megfeledkezni a tegnapi ebédről, csak hogy néhány nap múlva a hűtőből a kukába dobjuk. A kidobott étel egyben kidobott pénz is. Mindig nézzük meg, hogy maradt e valami étel előző napról.

Végül pedig arra is figyelnünk kell, hogy hogyan főzzük meg az ételt. Például gyakran használunk több olajat a kelleténél, ami nem csak drága, de egészségtelen is. Próbáljuk a húsokról eltávolítani a zsírosabb részeket és ne felejtsünk el elég zöldséget rakni az ételeinkbe, ezzel laktatóbbá és vitamindúsabbá tehetjük őket.

About Lebegő Csiga

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …