Mi tesz minket vonzóvá? Avagy mi is a szépség? – 1. Rész

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

„A szépségideál egy entitás, ami azokat a jegyeket ötvözi, amiket egy adott kultúrában vagy társadalomban széleskörűen elismernek, mint szépet.” – Wikipédia

„A fizikai vonzerő annak a fokát jelzi, hogy egy adott személyt mennyire találnak esztétikailag kellemesnek.” – Wikipédia

A szépség titka és a vonzóbb megjelenés a civilizációk kezdete óta foglalkoztatja az embereket. Sok nő (és egyre több férfi) rengeteg idő és pénzt áldoz arra, hogy minél szebb legyen. Miért?

Inde0002

Azonkívül, hogy népszerűbbek, a vonzó emberek különb elbánásban részesülnek szinte mindenhol, legyen szó iskoláról, munkahelyről vagy éppen a mindennapi életünkről. Egy amerikai bank felmérése szerint a szebb emberek öt százalékkal többet keresnek, mint átlagos társaik. Ha ez nem lenne elég, a kevésbé vonzó alkalmazottak majdnem kilenc százalékkal kevesebb pénzt kapnak óránként.

Azt könnyedén megmondhatjuk, hogy a mi szemünkben ki számít szépnek – tudjuk, amint meglátunk valakit – de azt megállapítani, hogy mi is valóban a szépség, már nem olyan könnyű. Sokszor csak legyintünk és azt mondjuk, hogy ‘Mindenkinek más tetszik’. De a szépség tényleg egyéni megítélés kérdése?

Friss kutatások szerint a szépség titka végső soron megfejthető. Úgy tűnik, hogy a szépség megítélése mélyen be van ágyazódva az agyunkba.

Az ilyen jellegű kísérletek általában úgy zajlanak, hogy a tesztalanyoknak különböző emberi arcokról készült képeket mutatnak, amiket azoknak pontozni kell. Meglepő lehet, hogy különböző korú, etnikumu és kultúrája emberek megítélése nagyban megegyezik az egyes képeket illetően. Már a három éves babák is ki tudják választani a számukra vonzóbb képeket és ez a választás nagyon gyakran megegyezik a felnőtt emberek nézőpontjával. Az európai alanyok ugyanúgy ki tudják választani a szebb japán arcot, mint a japán alanyok és fordítva. És az alanyok választása nagyon nagy arányban megegyező. Valójában akár a majmok arcai közül is ki tudjuk választani a legesztétikusabb példányt. Szóval miről is van itt szó?

Az arcfelismerés egy bonyolult folyamat. Napjainkban vált szükségessé, hogy számítógépes programokkal azonosíthassuk az adott arcokat. Ezek a programok megvizsgálják az apró eltéréseket az arcok között, mint a szemek távolsága, az orr mérete vagy az arc arányai. A tudósok meghatároztak néhány matematikai aránypárt, ami különösen jellemző a szépnek ítélt arcokra. Csak ennyi lenne a szépség? A szemek, orrok és ajkak elrendezése?

Az agyunk sokkal többre képes, mint felismerni a szépséget. Meg tudjuk különböztetni az érzelmeket, vonásokat és a termékenységi potenciált, az adott személynél. Persze ez többnyire tudat alatt történik. Az agyunknak van egy külön része, ami a koponya hátuljában található, a gerinchez közel. Ez az az idegpálya, ami segít felismerni a családtagok, barátok és ismerősök arcát. Ha ez a rész megsérül, a beteg nem képes felismerni még azokat sem, akikkel néhány perccel azelőtt találkozott. Kísérletek alapján ezek az emberek nem képesek különbséget tenni egy átlagos vagy kifejezetten szép arc között sem.

Tanulmányok kimutatták, hogy amikor egy arcot ‘szépnek’ ítélünk meg, akkor valójában az illető szaporodó és túlélő képességét próbáljuk felmérni. A szimmetriát (a jobb és bal arcfél hasonlóságát) és a bőr simaságát az agyunk ‘jó’ génként interpretálja. Ez egy része annak, amit szépségként ismerünk. A szaporodóképesség és az egyed génállományának felmérése.

Egy kevésbé szimmetrikus arc vagy az arci asszimmetria a génhibákkal együtt növekszik. Szintén kihatással lehetnek rá a környezeti tényezők, az egyedfejlődés korai szakaszában.  Ez alapján az agyunk az asszimmetriát a gyengébb, tökéletlenebb egyedekkel párosítja. Az arci szimmetria növekedése az ellenálló képesség növekedésére utal. A betegségekkel és környezeti tényezőkkel szembeni ellenálló képesség növeli az egyed sikerét a túlélésben és az utódnemzésben, ezáltal vonzóbbá teszi őt.

Több kutatásban is kimutatták, hogy az arci szimmetrián és az utódnemzési potenciálon kívül más tényezők is befolyásolhatják az egyének megítélését egy adott arcról. Ezek a kortól, a hormonoktól és az adott alany potenciáljától függően változhatnak.

A következő részben ezekre is kitérünk és megnézzük, hogy mi alapján döntenek a nők és a férfiak egy adott arc megítéléséről.

About Lebegő Csiga

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …