Hogyan válasszunk parfümöt?

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Az illatokkal könnyen tükrözhetjük a hangulatunkat vagy a személyiségünket. Egy adott parfüm másképp hathat egy barátunkon, mint rajtunk, hiszen mindannyiunknak más és más a saját természetes illatunk. Néhány irányelvet azonban mindannyian figyelembe vehetünk, amikor a parfümökről van szó. 

Amikor a boltban kipróbálunk egy adott terméket, mindig várjunk 5-10 percet, amíg az adott szer reakcióba lép a saját illatanyagunkkal. Ennyi idő kell, hogy érezzük a végleges eredmény, amit elérhetünk. Szagoljuk meg, miután felvittük, majd 5-10 perc elteltével ismét. Ez megmutatja, hogy milyen illatú a parfüm, amikor friss és erős és milyen lesz később, amikor napközben hordjuk majd.

parfum1

Egyszerre ne próbáljunk ki túl sok illatot, legfeljebb hármat-négyet. Eddigre már eltelítődik a szaglásunk és nem fogjuk tudni megkülönböztetni a szagokat, így teljesen más illatot érezhetünk, mint az adott parfüm valódi illata.

Ha valamilyen allergiás reakcióra számíthatunk, akkor mindenképpen várjuk legalább egy órát a próba után. Ha ennyi idő alatt nem lép fel semmilyen tünet, akkor jó eséllyel használhatjuk a parfümét és már indulhatunk is vissza megvenni a jövendőbeli illatunkat.

A parfümöt mindig közvetlenül a bőrünkre fújjuk, mert néhány szer (főleg az igazi parfümök és a nagyobb koncentrációjú oldatok) megsérthetik az anyag színét. Soha ne fújjunk semmilyen illatszert igazi selyemre, tönkreteszi az anyagot.

Ha mégis a ruhánkra szeretnénk fújni, akkor először próbáljuk ki egy kevésbé látható helyen, például a belső varrásnál. Ez különösen igaz a finomabb anyagokra és az olyan ruhadarabokra, amik csak vegyileg tisztíthatok.

Érdemes évszakonként új illatot választani. Egy könnyebb parfüm a nyári melegben, az erősebb illatokat pedig hagyjuk a szárazabb és hidegebb évszakokra. A meleg felerősíti az illatokat, szóval nyáron elég lesz kevesebb is ugyanabból a parfümből. Illetve a virágillatú parfümöket különösen kedvelik a bogarak, méhek, így ezekkel érdemes óvatosan bánni.

A meleghez kapcsolódóan. Ha azt akarjuk, hogy a parfüm pont olyan jó illatú maradjon, mint amikor megvettük, akkor tartsuk egy hideg, sötét helyen. Legjobb ha megtartjuk az eredeti dobozát és oda tesszük vissza használat után. Akár a hűtőbe is tehetjük, hogy reggel egy hűvös, frissítő illattal kezdhessük a napot.

About Lebegő Csiga

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …