Eksönvumen

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Férfitársaim! Lássuk be, ha meghalljuk, hogy akciófilm, olyan hősök jutnak eszünkbe, mint Indiana Jones, James Bond, Rambo, John McClane, és még sorolhatnám. Mindenképpen izmos, koszos, véres, heges macsók, akik nem ismernek se félelmet, se kegyelmet. Az 1970-es években azonban a feminizmus eszméje megálljt parancsolt a tesztoszteronnak, és megjelentek a női akcióhősök. Ki ne emlékezne Sarah Connorra a Terminátor filmekből vagy Leia hercegnőre, ahogy az aranybikinijében szétlövi a birodalmi rohamosztagosokat? Ám a feminizmus legnagyobb hatása az Alien második részén érződik. Az akciófilmek ezen újítása, miszerint nő legyen az ilyen típusú filmek hőse, egyáltalán nem ment a film izgalmának rovására, mái napig szívesen nézzük újra ezen alkotásokat. Ridley Scott (az első rész rendezője) nem bízta a véletlenre, ugyanis az Alien kvatrológia Ellen Ripley-jét alakító Sigourney Weaver mégiscsak egy elég karakteres arcú, 183 centis, tekintélyt parancsoló, már-már maszkulin küllemű színésznő.

A ’70-es évek végétől a 2000-es évekig aztán alábbhagytak a feminin akcióhősök filmjeivel (leszámítva az Alien és a Csillagok háborúja további részeit, illetve pár olyan alkotást, mint pl. a G.I. Jane, vagy az inkább „katasztrófafilmnek” nevezhető Barb Wire – A bosszúálló angyal Pamela Andersonnal). A 2000-es években feltámadt a női hősök filmjeinek reneszánsza. 2001-ben és 2002-ben egy év eltéréssel startolt a mozikban két női főszereplős video-játék adaptáció. Az egyik az ukrán szupermodellel leforgatott akció-horror, a Kaptár (Resident Evil), a másik a (fénykorát élő) telt ajkú szexszimbólummal fémjelzett Tomb Raider. Habár egyik alkotás sem volt a kritikusok kedvence, mindenképp kedvet hozott további hasonló hangvételű film leforgatásához, többek közt ezen filmek folytatásihoz. 2003-ban újabb csinibaba fogott fegyvert az ellenségre. A 2000-es évek vámpír-akcióinak első élharcosa, a 2003-as Underworld, amiben a szépséges Kate Beckinsale irtotta a vérszopókat. Észrevehetjük, hogy míg a 70-es években inkább a maszkulin, markáns arcú nők kapták a szerepeket addig az elmúlt tíz év akciófilmjeiben a nőies nők vették át a stafétát. Megemlíthetjük akár a 1999-es kultfilm, a Mátrix feszülős latexben csápoló cyberhősnőjét, Trinityt (Carrie-Anne Moss) is, bár ő szinte háttérbe szorult a főszereplő Neo (Keanu Reeves) oldalán. És persze ne felejtsük el Tarantino mester Kill Bill című kétrészes remekét, amelyben a szintén 183 centis, angyalarcú szépség, a rendező múzsája, Uma Thurman hányja kardélre mindazokat, akik halva, mintsem élve akarták őt látni. És akkor még nem is beszéltünk a képregényadaptációk feminin szuperhőseiről.

2010-ben elérkezünk a téma egyik legjobb példájához, Zack Snyder Álomháború (Sucker Punch) című filmjéhez. Itt aztán férfiaknak helyük nincs. Az Álomháború nem más, mint egy modern kori amazontörténet, ahol fiatal csinos lányok férfiakat megszégyenítő leleményességükkel és ölni tudásukkal igyekeznek elérni céljukat. Akárcsak korábbi társai, ez a film sem lett az ítészek kedvence, de nekem személy szerint imponált a snyderi mesevilág. Mind képi megjelenítésben, zenében, akcióban és dögös lányokban, szóval engem megvettek kilóra. Egy szó, mint száz, az Álomháború egy igazi hősnőket felvonultató izgalmas kaland-akció.

Nem állítom, hogy csak ennyi filmben fordultak meg férfiakat meghátrálásra kényszerítő női karakterek, sorolhattam volna itt szerintem több száz filmet, de ezek azok az alkotások, amelyek ismerősen csenghetnek az embernek, illetve ezeket játszották a magyar mozikban (és itt most nem a művészmozikra gondolok). Van egy olyan érzésem, hogy ez a nőket előtérbe helyező akciófilmláz most talán nem fog lanyhulni, mert ha körbenézünk a mai filmek világában, nem a John Rambo típusú hősök uralkodnak. De lehet, hogy egyszer annak is eljön a maga kis reneszánsza.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …