E-cigaretta

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Az e-cigi, masnéven az elektromos cigarettát egy kinai cég fejlesztette ki 2003 ban, hazánkban 2006 óta lehet kapni, viszont azok még nem voltak a legjobb minőségüek, ezért nem igazán terjedt el! Manapság viszont sokat fejlesztettek rajta, szinte kimondottan ugyanolyan élményt nyujt a dohányosok számára mint a hagyományos(analóg) cigaretta. Azomban sokkal egészségesebbnek mondható, mint az analóg, mivel nem juttat a szervezetbe olyan  anyagokat, mint például a kátrány meg kb 4000 káros vegyületet! Igazából ami káros lehet az e-cigiben az a nikotin tartalom, de kaphatóak nikotinmentes változatban is!

Az e-cigaretta alkotó elemei:

-Akkumulátor

-Kazán

-Patron

-E-liquid

 

Akkumulátor:

Az aksi működteti az e-cigit, ami külömböző méretekben kapható, mérete a kapacitásátol függ, a nagyobb méretüek többet birna egy töltéssel.

 

Kazán:

A kazánban egy fűtőszál segítségével hevíti fel az e-liquid folyadékot, ami füst szerü párát képez, Kb 50-60 c fok ami megfelel az analóg cigaretta füstjének hőmérsékletéhez ezáltal biztosítja a cigizéshez megszokott élményt!

 

E-liquid:

Ez a folyadék, amit pára formályában belélegzünk! Különféle izesítésekben lehet kapni, gyömölcsíztől a sima dohány ízig, nikotinos, nikotinmentes változatban. Propilén-glikol vagy növényi glicerin alapú folyadék. Erősségétől függő mennyiségű nikontint, vizet és aromákat tartalmaz.

 

Patron:

Ez a tartály az e-liquid számára.

 

Életani hatása:

Az e-ciginek köszönhetően többen letették az analóg cigarettát és fokozatossan csökkentették a nikotin tartalmu e-liquid-et, többen nikotin mentest füstölnek csak az íze miatt. Ezért ki lehet jelenteni, hogy leszoktató ezköz! Viszont nem lehet az e-cigit egészséges jelzővel illetni, mivel a nikotin az emberi szervezetre káros és függőséget okoz! Kiemelendő, hogy a propilén-glikol tartós élettani hatását tudományos kutatás még nem vizsgálta, így azzal kapcsolatban objektív vélemény nem formálható. (Megjegyzendő egyúttal azonban az is, hogy az anyag azonosítása a fagyállóval (etilénglikol) egyértelműen téves. Létezik propilén-glikol alapú fagyálló, azt azonban épp nem mérgező volta miatt gyártják.) Ami még pozitívumként szól az e-cigaretta mellet, hogy nem tesz ki senkit a passzív dohányzás ártalmainak!

Tehát ha már az ember cigarettázik, inkább válaszza a kevésbé káros megoldást!

 

GD Star Rating
loading...

About Time76

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …