Oravecz Nóra | Forrás Facebook

Rejtőzködő szekta akarja kinyírni Oravecz Nórát

A cikk olvasási ideje kb. 7 perc

A múlt hónapban összeállít Kovács Bettyna-Sütő Dániel-444.hu háromszög után ismét kemény hétvégén van túl az internet népe. Ezúttal is a Facebook két ismert megmondója ütközött össze. Tibi atya és Oravecz Nóra. Ha valaki esetleg nem ismerné őket, Tibi atya egy kitalált személy, egy papot ábrázoló profilképpel illusztrált Facbook-oldal, ami rendszeresen oszt meg alkoholizmust hirdető, alpári humorú írásokat, képeket. A pap-karaktert használva felvetődik az emberben a vallásgyalázás gyanúja is.

Tibi atya | Forrás: Facebook
Tibi atya | Forrás: Facebook

Nyilvánvalóan egy vagy több ember szerkeszti ezt az oldalt, arcukat, nevüket, valódi kilétüket fel nem vállalva szórják tele a Facebookot olyan tartalmakkal, amik az ő világnézetüket, értékeit képviselik – akárcsak egy rejtőzködő és titkos vallási szekta.

Oravecz Nóra | Forrás Facebook
Oravecz Nóra | Forrás: Facebook

Oravecz Nóra egy magát íróként bemutató, hétkötetes blogger, aki a Facebookon bölcselkedő, érzelmes-romantikus idézeteket, saját érzelmeit kifejező szösszeneteket oszt meg, amivel segíteni kíván az embereknek önmaguk elfogadásában és a szeretet közvetítésében. Egy részlet a bemutatkozásából:

Bejegyzései témája alapján gyakran hívják reggeli műsorokba. Saját felületein kívül a Huffington Postnak is ír, ahova maga az alapító, Arianna Huffington invitálta, aki Nóri tartalmait több alkalommal is megosztotta közösségi oldalain.

Kettejük vitája ott kezdődött, hogy Tibi atya első nyomtatásban megjelent könyvét a Libri adta ki, amiben Oravecz Nórát női mivoltában és szakmaiságában támadta egy fejezetben. Az évszázad meglepetése következett: ez nem tetszett Nórának. Állítólag (mivel Nóra könyveit is ugyanaz a Libri Könyviadó adja ki) bepanaszolta a kiadónál, mire az a kérdéses fejezetet kiszedve a könyvből újraköttette Tibi atya még el nem adott könyveit és úgy tették vissza a könyvesboltok polcaira. A második kiadásból Oravecz-ellenes fejezet teljes egészében hiányzott.

Erre válaszképpen az egész “botrányos megaláztatását” Tibi atya megírta a blogjában, mire rajongói ocsmány kommentekkel árasztották el Oravecz oldalát, és sorozatosan jelentették be különböző indokokkal a Facebookhoz, abban reménykedve, hogy ennek hatására majd törlik Nóra profilját. Egészen odáig jutott ez az egész, hogy Oravecz oldala a hétvégére elérhetetlenné vált, de nem sokkal később visszatért. Saját bevallása alapján nem szokott kritikákra reagálni, de most megtette, a történtek ugyanis már átlépték az ingerküszöbét. Ezt írta:

Az elmúlt három évben rengeteg indokolatlan és buta támadás ért, ám soha semmire sem reagáltam, ezután sem fogok, de mindennek van egy határa. Elhiszem, hogy kell a kattintás drága Tibi atya (jó lenne, ha legalább az arcotokat és a neveteket vállalnátok..), de a helyetekben csöndben maradnék, amikor gusztustalan, nőgyalázó formában raktátok bele a “könyvetekbe” a nevemet egy olyan fiktív sztori formájában, aminek köze nincs a valósághoz. Aki azt kérdezi, hogy ez miért nincs rendben, az BETEG, sőt, .. helyettesítse be a megalázó, alpári szövegkörnyezetbe a nevem helyére a lánya/barátnője/testvére/vagy az anyja nevét.

Ugye már nem is olyan vicces? 🙂

Egyébként szívesen, hogy karácsonykor nem pereltelek be az “Oravecz Nórát rózsaszín műfa…al megdu..ák” fiktív sztoridért, és csak annyit kértem, hogy a következő kiadásban ne szerepeljen a nevem, és egy életre felejtsetek el. Sajnos ez még az aláírt nyilatkozat ellenére sem ment, és ugyanúgy használtátok a nevemet.. Ahogy már a ‘kampány’ során többször..

Elhiszem, hogy sok kattintást hoz a lázítás, de szerintem ebben a helyzetben inkább csöndben kellene maradnotok, mert nevetséges az, amit műveltek. 🙂

A könyvetek ugyanúgy kint a polcokon, szóval ne lázítsátok ellenem a követőiteket. 🙂???

A Libri Könyviadó is kiállt a szerzője mellett:

A Libri Kiadói Csoport kiáll a szerzői mellett!

Az elmúlt órákban alaptalan vádakkal és minősíthetetlen stílusban indult uszítás szerzőnk, Oravecz Nóra ellen a közösségi médiában.

A vádakkal ellentétben Nóra nem kérte a kiadót, hogy a „Tibi atya – Minden napra egy feles” című könyv kiadását felfüggessze, csak annyit kért, hogy töröljék a nevét a könyvből. A kiadó saját elhatározásából vette ki a felháborító mondatokat a könyv utánnyomásából.

Köszönjük Oravecz Nórinak, hogy a gyalázkodó uszítás ellenére is önmagához méltó módon, példamutatóan kezeli és viseli az ellene indult öncélú lejárató hadjáratot.
Büszkék vagyunk szerzőnkre, és kiállunk mellette a jövőben is.

Kiadóként továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk az uszítás, megbélyegzés és kirekesztés minden formáját, könyveinkkel olvasóink műveltségét, jóllétét szeretnénk úgy növelni, hogy közben a társadalom nyitottabb, befogadóbb, boldogabb tagjai legyenek.

Örömmel tölt el minket, hogy ezekben a célokban Oravecz Nórival és szerzőinkkel közös hangot találunk.

Ezek szerint tehát nem Nóra követelésére cenzúrázták Tibi atya könyvét, hanem a Libri saját jogkörben, saját elhatározásból döntött e lépés mellett.

Tibi atya a részletes beszámolójában azt is leírta, hogy a kiadónál tett látogatásakor megkérdezték tőle, miért nem viszi el a könyvét, alapítson egy saját kiadót és így minden felelősség a haszonnal együtt az övé. Mire azt a választ kapták, hogy oké, feltették a Tibi atya Facebbok-oldalt képviselő személynek azt a kérdést, hogy mennyit hajlandóak adni a jogok visszaadásáért. (Mivel, ha valaki kiadja saját szellemi értékét egy kiadónak, aláír egy nyilatkozatot, miszerint lemond a kiadás jogairól, azokat a Kiadóra ruházza át – ezért kap pénzt a szerző a Kiadótól.) Tibi atya ezen mélységesen felháborodott, etikátlan eljárást kiáltott, mivel még tőle kérnek pénz azok után, hogy megkérdezése nélkül csonkították a könyvét – szerinte – csak azért mert, az valakinek (Oravecz Nórának) nem tetszett. Arról már nem számolt be a kitalált karakter, hogy az ő saját reakciója mi lenne egy olyan esetben, ha valaki olyan könyvet ad ki, amiben őt gyalázzák…

Mindeközben Tibi atya posztja alapján sikerült megállapodnia a kiadóval.

BRÉKING! Úgy néz ki, sikerül megegyezni a kiadóval, és kiadhatom saját csatornáimon a könyvet, de nem is ez a lényeg. Szeretnélek megkérni Titeket, hogy bármennyire is felháborodtatok, vagy rosszul estek a történtek, ne ekézzétek, és főleg ne fenyegessétek Oravecz Nóra személyét. A kritika a munkásságának szólt, nem a léte valójának. Nem, nem lettünk hirtelen puszipajtások, de azt, hogy durva hangvételű, fenyegető üzenetekkel bombázzátok, senki nem érdemli meg. Hamarosan jövök a fejleményekkel, dicsértessék!

– írta ki oldalála Tibi atya.

Akkor ezek után már csak egy kérdés maradt, ha Tibi atya ennyire nem tartja helyénvalónak mások ekézése, ő miért tette meg ezt a könyvében?

GD Star Rating
loading...
Rejtőzködő szekta akarja kinyírni Oravecz Nórát, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

About Nagy Zsolt

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …