Fényképeztél már valaha azért, hogy… megvegyék?

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A stockfotó-oldalak azért jöttek létre, hogy az ottani képekből – pénzért természetesen – le lehessen tölteni egy-egy jó minőségű és magas felbontású fotót. A felhasználás általában magazinok, kiadványok illusztrációjaként történik, de akár saját háttérképet is vásárolhatunk, utóbbi azonban nem nagyon éri meg.

1

Gondolkoztál már azon, hogy a kezedben lévő, például szépségápolásról szóló magazin képei honnan vannak? Vagy esetleg eszedbe jutott már valaha, hogy egy internetes cikkhez csatolt kép honnan van? Legtöbbször mások által előre elkészített képeket láthatunk, amelyeket körülbelül 2-4 dollár értéken (500-1000 Ft) vesznek (más képeknél ez jóval magasabb is lehet). Ha valamihez igazán egyedi, mások által biztosan nem, vagy várhatóan csak kevesek által használt képet szeretnének csatolni, akkor ez tűnik a lehető legegyszerűbb megoldásnak (természetesen csak saját fénykép készítése után).

Példa a stockfotóra – Emberek kategória – Megfigyelhető a képügynökségek által használt vízjel, ami megvédi a képet az illetéktelen használattól

Shutterstock, iStock (korábban iStockphoto), Fotolia, Dreamstime, 123RF – csak néhány a nagyobb képügynökségek közül. De hogyan is működnek?

Példa a stockfotóra – Ételek kategória

Vásárlás

Alapvetően háromféle jogállást különböztetünk meg. Egyedi licenc rögzít minden egyes felhasználást a jogdíjas képek esetén (Rights Managed vagy RM). Ebben az esetben csak mi használhatjuk fel a képet, azaz a vásárló; a kép a tranzakció után már nem lesz elérhető az oldalon, tehát kizárólagos képhasználati jogot szerzünk. Nem érvényes ez a jogdíjmentes képekre (Royalty Free vagy RF), azaz vásárlás után akármennyi alkalommal felhasználhatjuk a képet, és a kép az oldalon továbbra is megvásárolható marad. Ingyenesek azok a képek, amelyeket a szerzője közkinccsé nyilvánít (Public domain vagy PD).

Példa a stockfotóra – Akár számítógéppel készített képeket is feltölhetünk

Eladás

Ahhoz, hogy eladhassuk művészien sikeredett képeinket, regisztrálnunk kell egy képügynökség oldalára. A nagyobb oldalakon kérnek egyfajta referenciát, azaz 1-10 képet fel kell töltenünk, ami alapján elbírálják, hogy a fotóink minősége megfelelő-e. Ezután meg kell adnunk adatainkat, úgy mint bankszámlaszám, adózási információk, majd már csak a kép feltöltése marad hátra és az ár meghatározása. Amennyiben egy vásárlónak megtetszik a fotónk, pénz érkezik a virtuális fotós számlánkra, amelyet egy bizonyos összeg felett lehet kikérni. Fontos megjegyezni, hogy a nagyobb oldalak 18-as korhatárral működnek.

About Tr220

Check Also

A Google elől nincs menekvés

A Google fiókokban található egy olyan beállítás, ami percre pontosan rögzíti minden lépésünket. Bármiféle, az …