5:2 életstílus

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Az 5:2 életstílus annyit jelent: 5 nap munka, 2 nap szórakozás.

Sok ember túlzásba viszik a munkát, szó szerint. Folyamatosan túlóráznak, túlhajtják magukat, anélkül, hogy ezt belátnák és észrevennék magukon. Sokak akkor veszik észre amikor a környezetük ad félreérthetetlen jeleket. Az egyik ilyen hely például a barátok eltávolodása. Ekkor a legtöbb ember elgondolkodik, hogy nem mások tehetnek a kialakult helyzetről hanem saját maguk.

Magunk túlhajtása nemcsak az emberi kapcsolatokra van kártékony hatással, hanem a szervezetre, a teljesítményre és a hangulatra is. Ha ez az állapot állandósul, akkor kialakulhatnak akár komoly betegségek is, hiszen a szervezetet nem lehet büntetlenül strapálni.

2

Az 5:2 módszer segít abban, hogy több idő jusson magunkra, és ezáltal a munkában is sokkal sikeresebbek leszünk, valamint segít hatékonyabban beosztani az időt és a feladatokat.

Azt tanácsolja,hogy a nap elején írjunk egy listát a teendőinkről, a cél pedig az, hogy mire eljön az este minden pont legyen kipipálva, a teendők elvégezve.

Ha reggelenként nem kocsival, hanem busszal jutunk el a munkahelyünkig és az utazás minimum harminc percet vesz igénybe, akkor vigyük magunkkal például a kedvenc könyvünket és olvassunk egy kicsit. Vagy ha lehetséges,és rendelkezünk tablettel vagy okostelefonnal, akkor az utazás közben akár a pénzügyeinket is rendezhetjük (például a számlák online befizetése).

Figyelmeztet arra is, hogy az agy akkor a leghatékonyabb, amikor egyszerre csak egy dolgot csinálunk, csak egy dologra koncentrálunk. Inkább kezdjünk bele egy feladatba, haladjunk sorban, így gyorsabban végzünk majd. Fontos, hogy még akkor se szakítsuk félbe a teendőnket, amikor melléjön még egy újabb feladat. A legcélszerűbb az, hogy inkább felírjuk egy lapra, hogy ne felejtsük el a feladatot, de ne is zavarja a munkánkat.

Ha a házimunkára nehezen szánjuk rá magunkat, mondván, hogy egy teljes nagytakarítás órákig is eltarthat. Ebben az esetben a legjobb megoldás az, hogyha kis adagokra osztjuk be a házimunkát. Például hétfőn portörlés, kedden mosás, szerdán vasalás. Így nem kell napi egy óránál többet tölteni a takarítással.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …