Under the Dome – A Búra alatt

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A Búra alatt a Stephen King nagy sikerű könyve alapján készített sorozat, amelyet a CBS, illetve Magyarországon a TV2 sugároz. 2013-ban kezdődött el a vetítése, jelenleg a második évadnál tart, és a tavalyi nyár minden bizonnyal egyik legsikeresebb sorozatává vált.

A történet

Figyelem! A következő sorokban a cselekmény részletei megjelennek!

Chester’s Mill lakói egy októberi napon különös jelenséget élnek át: egy rejtélyes és láthatatlan búra ereszkedik rájuk. A városból többé nincs kiút, és a lakók összezárva maradnak a városban. A pokol hamarosan elszabadul.

A megsemmisíthetetlen búra leereszkedése számos balesettel jár. Az érintésre elektrosztatikus kisüléssel reagáló láthatatlan üveggömb határvonala nyomán döglött madarak, félbevágott állatok és emberek testét találják, egy repülőgép-szerencsétlenséget és számos, a várost elhagyó úton történő ütközéses balesetet hoz magával a katasztrófa.

Jim Rennie (Dean Norris) a város másodtanácsosa. Fia, Junior (Alexander Koch; magyar szinkronnal Ifi) egy pszichopata őrült, ők ketten adják a sorozat negatív erejének többségét. A hataloméhes másodtanácsos titkos üzleteket folytat, amiről Coggins tiszteletes úgy gondolja, elég nagy bűn ahhoz, hogy a búra leereszkedése egy válaszcsapás legyen. Az őrülten féltékeny Junior mindent megtesz barátnője védelméért, így az apja föld alatti bunkerébe zárja.

Dale Barbara (Mike Vogel) egy amerikai veterán katona. Chester’s Millben titkos megbízása miatt tartózkodott a szerencsétlen napon. Julia Shumway (Rachelle Lefevre) karakteréhez különös viszony fűzi: ő ölte meg a nő férjét. A soha el nem árult titok lehetővé tette, hogy közöttük szerelem alakuljon ki.

Chester’s Millben napról napra fogy az élelmiszer és az ivóvíz, aminek hatására egyre többen fordulnak egymás ellen. A helyzet odáig fajul, hogy „meg kell rázni a fát”, azaz el kell dönteni, hogy ki él, és ki hal.

Nagy Jim léptei nyomán furcsa halálesetek történnek, amelyeket Barbie-ra próbál rákenni, az első évad végén úgy tűnik, hogy ez sikerül.

Joe, Norrie, Angie és Junior közben rejtélyes felfedezést tesznek: találnak egy minibúrát, amelyet csak kezükkel tudnak szétrobbantani. Belül egy tojást találnak, ami később furcsa módon az általuk – rohamok közben – elmondott rózsaszín csillaghulláshoz vezet. A történet folyamatosan csak bonyolódik, egy halott lány megjelenése a színen felborítja a négy kéz egységét, de a titok gondosan el van temetve, és csak lassan kerül napvilágra.

Mi lehet a megoldás?

Az interneten számos változat kering a sorozat lehetséges befejezéséről. Többen úgy gondolják, a történet visszakanyarodik a könyvhöz, vannak, akik ufókra gyanakodnak, de más, egészen különös elméletek is napvilágra kerültek már. A sorozat azonban epizódról epizódra tovább bonyolódik, emiatt aztán a megalkotott ötletek sorra dőlnek romba.

Fogadtatása, értékelése

A CBS csatorna nézőközönségében a sorozat sikert aratott, befejezetlen első évada azonban eleinte bosszúságokat okozott. A második egyes elemeire már rá lehet fogni, hogy kissé erőltetett, ennek ellenére a kellő színvonalat hozza.

Egy biztos. Stephen King egy olyan sorozattal állt elő, amely hétről hétre folyamatosan megújítja önmagát, és gondoskodik arról, hogy a néző ne maradjon kérdések nélkül egy-egy epizód után. A mesterien leforgatott jelenetek, az olykor eléggé nyersen ábrázolt valóság (félbevágott tehenek, leszakadt testrészek) összjátéka  olyan sorozatot nyújt a nézők elé, aminek a végére mindenki kíváncsi.

About Tr220

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …