Mire van szükséged? Diploma vagy szakma? – III.

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Harmadik, befejező cikkünkben nézzük meg milyen lehetőségei vannak annak a diáknak, aki szakmát szeretne tanulni?

Nagyon sok diáknak nem tartozik a vágyálmai közé a diploma megszerzése, az évekig tartó tanulás. Sokszor halljuk, hogy az érettségi semmire sem elég, semmire nem jó, abból nem lehet megélni. Ez így is van, vagy szakmára vagy diplomára szükség van az életben való biztonságos elinduláshoz.

Akik szakközépiskolában végeznek, többnyire szakmával a kezükben távoznak a sikeres érettségi bizonyítvánnyal. A gimnáziumban érettségizettek viszont nehéz helyzetben vannak, hiszen az érettségi bizonyítványon kívül semmiféle szakmát nem kapnak, mondhatjuk, hogy semmihez sem értenek.

Nagyon ajánlott már a középiskolai, gimnáziumi tanulmányok alatt legalább egy nyelvvizsga megszerzése és a nyelv biztonságos használata is. Mivel általában két nyelvet tanulnak a diákok, érdemes mindkét nyelvtudást megőrizni, és a nyelvvizsgát megszerezni.

5

Az érettségivel rendelkezőket szinte bármilyen szakterületen várják az OKJ-s szakmai képzések, melyek 1-3 évesek, sok esetben teljesen ingyenesek a képzések, a tankönyvekért természetesen itt is fizetni szükséges. Fontos viszont, hogy a családtámogatások továbbra is igénybevehetők a diák tanulmányai alatt.

Jellemzően azok a diákok választják a szakmai képzettség megszerzését, akik már fiatalon is nagyon kreatívak, széles látókörűek, vállalkozó szelleműek, nagyon jól eligazodnak az interneten, a külföldi oldalakon, tehát a munkavégzést, a mielőbbi szülőktől való teljes függetlenséget, önállóságot és a jövedelemtermelést részesítik előnyben.

Számos munkakör van, melyekben diplomások és nem diplomások dolgoznak, és egyáltalán nem biztos, hogy a diplomás munkaerő majd jobban fog produkálni a cégnél. Ilyen munkakörök találhatók a kereskedelem-értékesítés, a marketing, a logisztika, a különböző ügyfélszolgálati szakterületeken.

A középfokú, vagy emelt középfokú szakmákban nagyon keresett az idegen nyelveket beszélő ügyfélszolgálati munkatárs, recepciós, személyes- vagy online értékesítő munkatárs, ugyanakkor a CNC esztergályos és hegesztő, fém- műanyag- és üvegipari szakmunkások is. A technikusokat szívesen alkalmazzák innovációs- és termékfejlesztési szakterületeken.

A szakmaszerzés nagy előnye, hogy egy adott szakma viszonylag rövid idő alatt megszerezhető. Míg egy egyetemi hallgató megszerzi a diplomáját, addig a szakmákat kedvelők akár három szakmát is megszerezhetnek. Ha pedig a fiatal vállalkozást indít, gyakorlatilag akár több szakterületen is dolgozhat, több szakterülethez is érthet egyszerre, viszonylag rövid idő alatt (5-10 év) felépíthető a sikeres vállalkozás.

6

Összegzésképpen elmondható, hogy nem lehet kimondani: diplomára vagy szakmára van szükség. Ez mindig attól függ, hogy az adott diák személyisége mire alkalmas, milyen szakmában dolgozna szíve szerint szeretettel, elhivatottsággal.

Általában egy 17-18 éves diáknak fogalma sincsen, hogy az a szakma, ami csak úgy tetszik neki, milyen napi munkavégzést takar valójában. Külföldön ezért újabb szokás, hogy az érettségi évében nem tanul tovább a gyermek, hanem csak azzal foglalkozik, hogy munkaügyi központok-, főiskolák- és egyetemek által szervezett állásbörzékre jár, közvetlenül beszélget céges munkatársakkal, cégvezetőkkel, ezáltal méri fel, hogy melyik szakma tetszik neki, mihez érez magában tehetséget és motivációt. A következő évben ez alapján jelentkezik a diák felsőfokú oktatási intézménybe vagy tanul szakmát.

Akármelyik választás megfelelő, cél a sikeres életkezdés, a szakmai munkában való szeretetteljes kiteljesedés.

Ma már egyre több szakmában kapnak a fiatalok EU-s oklevelet, bizonyítványt, diplomát, így akár külföldön is sikerrel pályázhatnak meg remek és jól fizető állásokat.

7

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …