Film utca 69.: Beépülve

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Én valamiért sokáig azt hittem, hogy Joseph Gordon-Levitt a 10 dolog, amit utálok benned után évekig nem játszott filmben, mert az utána az 500 nap nyárban láttam először. Kiderült, hogy óriásit tévedtem. Nem egy egészen jó film született a két mű között, például a 2005-ös Beépülve.

brick_pic2

Kicsit zavarban voltam, mikor címet adtam a cikknek. A legtöbb filmadatbázis oldalon ugyanis Beépülve a címe, a filmben Bozai József állandó felolvasó pedig a Halálos dózist mondta be, mikor kiírták, hogy Brick. A Beépülve egy talán fokkal jobb cím, de a Tégla sem lett sokkal helytállóbb.

Brendan, a középiskolás mizantróp, különc, keményfejű srác szembesül a ténnyel, hogy volt barátnőjét megölték. Mivel előre látta, hogy valami rossz fog vele történni, nem nyugszik bele, így megpróbálja kinyomozni, miért történt ez a lánnyal. A nyomozás során egyre veszélyesebb arcokkal találkozik, és egyre nagyobb slamasztikába kerül. Egy rossz mozdulat, és kitör a bandaháború!

Ez a film is úgy indított, hogy kezdtem elbizonytalanodni a film nézhetőségét illetően. Elég nehezen indul be az elején, ráadásul egészen másra számítottam. A film első pillanataiban mutatott hulla látványa után már gondoltam, hogy sok nevetésre nem számíthatok – ami nem feltétlen baj, csak valamiért mintha egyszer azt olvastam volna, hogy ez egy dráma-vígjáték. Hát nem!

Ha hamarabb tudom meg, hogy Rian Johnson a film írója és rendezője, már tudtam volna, hogy üljek le megnézni. A fent nevezett úr a Looper – A jövő gyilkosának a megálmodója, ami szerintem az egyik legjobb kétezertízes film. Már abban is voltak nagyon felkavaró és megborzongató jelenetek, akárcsak ebben, mégha csekélyebb mértékben is.

twpj5tl9 másolata

Nem igazán tudtam hova tenni a filmet, már-már feladtam azt is, hogy cikket írok róla, mikor kezdett körvonalazódni a dolog. Ez valójában egy film-noir. Nyilván nem a szigorú értelemben vett noir, meg az amúgy is régen kihalt már, de modern noirnak abszolút helytálló. Először azt gondoltam ez egy „maffia film tinédzserekkel”, abban is van egy gyanús nevű rosszarc, aki mozgatja a szálakat, pár nehézfiú, egy jófej segítő, egy végzet asszonya stb. A noir mégis jobban illik rá.

Mikor erre ráeszméltem, egészen másképp álltam hozzá a filmhez, kezdett megtetszeni. Egy Szigorúan bizalmast (például) beleontottak egy tinifilmbe – persze nem szeretném azokba a magasságokba emelni, az mégiscsak a világ egyik legjobb filmje. Ráadásul egészen szatirikus képek is előfordulnak benne, ahogy a mindenkit félelemben tartó, hosszúkabátos „gonoszt” kiszolgálja az anyucija, aki egy átlagos külvárosi nénike… zseniális.

Persze ettől még a film nagyon is komoly és izgalmas. Csak azért nem kapcsoltam ki az elején, mert érdekelt, mi fog kisülni belőle, plusz szeretem a nyomozós thrillereket. Meg filmet amúgy is csak a legvégső esetben kapcsolok ki (Ken park például). Egészen jól fel van építve, nem hagyja lankadni a figyelmet. Bár elsőre nagyon kuszának tűnik, mikor helyrekerülnek a dolgok, ott már az ember kedvére való.

A filmet pár órával a cikk megírása előtt néztem meg, de ahogy kezdett leülepedni a fejemben, egyre jobban tetszik. Elsőre csak a kameramozgás tetszett, és a különböző képi megoldások. Aztán a belbecs, ahogy azt meg is írtam. Szóval Rian Johnson tud valamit. Ő rendezte a Breaking bad utolsó évadának az Ozymandias című részét is, ami imdb-n több mint 50 ezer szavazat alapján még mindig 10.0-n áll. Egyszerűen nem osztotta meg az embereket!

brick pic

Szerintem ez Joseph Gordon-Levitt egyik legjobb alakítása, nem véletlen választotta a rendező a Looper élére is. A többi szereplő kevésbé ismert, de mindenki megállta a helyét a saját szerepében. De mégis Levitt miatt érdemes igazán megtekinteni.

A Beépülve egy igazi tini-noir-nyomozós-thriller-krimi. Aki szereti bármelyiket az itt felsoroltak műfajokból, vagy a főszereplőt, mindenképp vessen rá egy kósza pillantást.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …