A holnap határa Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Az időutazás közkedvelt témája a sci-fiknek, de ugyanakkor az idegen inváziótól való fenyegetettség is. Sőt e két téma együtt alkalmazása se szokatlan, de ettől még mindig születnek újabb és újabb ilyen jellegű alkotások. A 2014-es A holnap határa című sci-fi is ilyen. Közkedvelt ötletekből építkezik, de ettől még nem egy unalmas tömeg film, hanem egy igen élvezetes alkotás.

A történet szerint Cage tiszt idegenek elleni való küzdelmét kísérhetjük nyomon. A film elején hírtelen Franciaországba küldik Caget, hogy a földönkívüliek ellen ő is harcoljon. Végső csapásra készül az emberiség, amelyben megnyerhetik a háborút. A győzelem biztosnak tűnik, de mikor elérkezik a kérdéses csata mindenki a halálba rohan a győzelem helyett. Cagel is ez történik, de halálakor különös képességre tesz szert. Képes lesz manipulálni az időt, ahogy a földönkívüliek is. Ezért halálakor mindig újrakezdi a napot és mindet újra átél. Ennek segítségével képes változtatni a dolgokon, mert már tudja mi fog történni és így próbálja megakadályozni az emberiség elbukását az idegenek, vagyis a Mimicek ellen.

edge-of-tomorrow

Igaz itt nem szokványos értelemben vett időutazás van, de ez a fajta visszatérés az időben sem új dolog. Bár általában unalmas mikor sokadik alkalommal mutatják ugyanazokat a jeleneteket egy filmben. De szerencsére A holnap határában ez nem az. A készítők jól felismerték ezt a jelenséget, ezért úgy tördelték fel nekünk a rengeteg nap újrakezdést, hogy cseppet se legyen unalmas, mindig kicsit más, viccesebb, vagy előrehaladottabb a történetben. Ráadásul, hogy tényleg ne legyen egyhangú ez az állandó ismétlődés, akció jelentekkel teletűzdelt mindez. Mondanom sem kell, hogy a látvány és az akció a fő mozgató eleme e, akció-sci-finek. Tripla „A” kategóriás látványban lehet részünk az akció jeleneteknél, ezekről sokat nem is lehet beszélni, meg kell nézni és kész. Maximum annyit érdemes megjegyezni, hogy nagyon pörgősre sikerültek ezek a részek. Ez azért is jó, mert a lassú történet magyarázós részekkel remek kontrasztot teremtenek. De ha már látványnál tartunk, akkor megjegyezném azt is, hogy a hazai mozik 2D-ben és 3D-ben is vetítik A holnap határát, de már 2D-ben is nagyon látványos. Egy kiváló sci-fi ez, ami klasszikus 2D mozivásznon is kiváló élményt nyújt.

1386844353_edge_of_tomorrow-oo6

A zene és beállítások nagy különlegességet nem nyújtanak, de ennek ellenére abszolút meglehetünk ezekkel is elégedve. Mégis, a színészi felhozatal nyomja, az egyik legnagyobb sújt a lantba. Tom Cruise Cage szerepében, aki kiválóan alakítja e hőst. Azt hiszem ezt sokat nem is kell ecsetelni, a színész már sokat bizonyított, ez csak egy újabb nagy piros pont a neve mellett. Cage mellett egy másik katona, egy elbűvölő nő, Rita is harcol az idegen invázió ellen. Őt Emily Blunt alakítja, aki neve lehet kevésbé ismert, pedig már megfordult ő is néhány nevesebb alkotásban, pl. a Looper – A jövő gyilkosában. Vele is tökéletesen meglehetünk elégedve, mert nagyon jól mutat a mozivásznon.

emily-blunt-edge-tomorrow-pic3rf

Tehát A holnap határa című akció-sci-fi egy remek darabja a műfajnak. Klasszikus sci-fi elemekből építkezik, de jól átgondolt ötletek alapján és így egy élvezetes alkotássá sikeredett. Bátran ajánlom mindenkinek, nem csak 3D-ben, de 2D-ben is. Érdemes e miatt moziba látogatni.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …