Transzcendens Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Johnyy Deppet az utóbbi időben csak unalmas, semmit mondó Disney filmekben lehetett viszont látni. Ami azért kár, mert jó színész ő és sok kiváló alkotás fűződik a nevéhez. De idén végre valami egészen más filmben is látható ő, nem csak Disney mozikban. A Transzcendens című sci-fi ígéretesnek bizonyult az előzetesek alapján. Egyrészt mert az említett színész a főszereplő és talán ezzel ismét visszatalálhat a régi szórakoztató filmjeihez, másrészt mert úgy tűnt, hogy ez az alkotás valami újat is tud hozni a sci-fik világába.

Az alap sztori egész jó és viszonylag egyedi, új. Egy terror szervezet, ami a mesterséges intelligencia kifejlesztése ellen küzd, egy nagy csapást mér az USA-ra és megöli az összes tudóst, aki ilyen téren tevékenykedik. Főhősünket Dr. Will Castert is támadás éri, de nem hal meg azonnal, hanem csak egy halálos mérget kap, és így még marad egy hónapja az életből. Ez alatt felesége, Evelyn rájön, hogy tudja Will agyát számítógépbe átültetni. Miután ez sikerül neki, Will egy laboratóriumot hoz létre a sivatagban, ahol tovább kísérletezhet a nanotechnológiával. Igazi áttöréseket ér el, de sajnos Will megváltozik, eltűnik belőle ez emberi lét mivolta, mivel már csak egy számítógép, és egy hadsereg építésébe kezd a nanotechnológia segítségével. Sőt elkezdi behálózni az egész Föld bolygót, és ha ez sikerül neki, akkor egyfajta istenként uralkodhatna az emberiség felett, ahol szerinte minden tökéletes lenne, mert a nanotechnológia segítségével minden meggyógyítható és reprodukálható.

transcendence-johnny-depp-rebecca-hall-600x421

De sajnos hiába ez a remek alapötlet a forgatókönyv ezt tönkreteszi. Egyszerűen túl lapos lett minden olyan jelenet, ami drámát, érzelmet, feszültséget hivatott kelteni. Ezek érzékeltetése elmarad így gyakorlatilag semmilyen lesz a film jelentős része. Továbbá ha ez még nem lenne elég, rengeteg jelenet is elég elcsépelt módon van kidolgozva, vagy nincs megmagyarázva kellőképpen, vagy valami oltári nagy baromággal van megmagyarázva.

De a szereplők jellemfejlődésében is van probléma. Willé majdhogynem tökéletes hozza azt, amit a sztori megkövetel és Johnny Depp is tökéletesen alakítja az ő karakterét. Evelyn jellemével a film vége felé azért már akadnak problémák, de szerencsére ezért kárpótol minket Rebecca Hall színészi teljesítménye, hiszen ő alakítja a tudós feleséget. Paul Bettany karaktere, Max Will és Evelyn barátja és kollégája. Vele kapcsolatban érezheti a néző a teljes káoszt. Nagyon nem derül ki a film végére sem, hogy ő igazából mit vár el az élettől, milyen eszmék mozgatják. Persze az kiderül, hogy az, amin sokáig dolgozott a nanotechnológia az szerinte is járhatatlan út a tudományban, de ettől eltekintve egy teljesen összezavart jellemmel bír, ami nem éppen szerencsés a történet szempontjából. Morgan Freeman is látható a Transzcendensben; szokásos módon megint csak megmagyaráz mindent, többet róla nem is lehet elmondani, olyan, mint máskor ott van, tud mindent, el is mondja nekünk nézőknek és kész.

transcendence-morgan-freeman-01-636-380

Egyébként a film látvány világa az rendben van, abba nincs hiba, mint akció, mind operatőri munka téren, de semmi különlegessel azért nem kecsegtetnek ezek. Talán a zene sikerült a legjobban, ezek igazán hangulatossá teszik a filmet és javítanak valamit a csapongó történetvezetésen.

Tehát a Transzcendens című sci-fi egy vegyes érzelmeket kiváltó darabja a műfajnak. Próbál némi újdonságot hozni, de sajnos elvész a hozzá nem értés mezejében, még akkor is, ha kiváló színészi teljesítménnyel bíró színészeket sikerült szerződtetni e műhöz. Egyszer talán érdemes megtekinteni azért ezt is sci-fi kedvelőknek, de egyébként abszolút felejthető alkotás.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …