Edelényi Kastélysziget

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Edelény Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik kisvárosa, járásközpont, Miskolctól 25 km-re található.

Az Edelényi Kastélysziget 2014. április 5.-e óta látogatható. A kastély teljes pompájában megcsodálható, elképzelhetjük, hogyan élhettek itt őseink, hercegnők és grófok, igazi romantikus sétát is tehetünk a kastély parkjában.

3

Az 1700-as évek elején Jean-Francois L’Huillier tulajdonában állt az edelényi birtok, 1716-ban kezdte el a kastély építését, melynek befejezését sajnos már csak a felesége érte meg. Dédunokájuk Dessewffy Ferenc volt, akinek nem volt gyermeke, így a kastély az állam tulajdonába került. 1831-ben Ferdinánd herceg vásárolta meg a birtokot az államtól, mely csaknem száz évig volt a család tulajdona, majd 1928-ban ismét az államé, az Igazságügyi Minisztériumé lett a birtok és a kastélyépület is, járásbíróságként működött.

A második világháború idején, 1945-ben szovjet parancsnokság költözött a kastélyba. A nagy parkok helyén sportpályákat építettek, a csodálatos kastélyszobákban tyúkokat tartottak, a különböző vezetékeket úgy vezették a helységekben, hogy a falképeket súlyosan megrongálták. A II. világháború ugyanakkor a kastélyépületet sem kímélte.

Az 1980-as évek középre költöztették ki a kastélyból a szovjet hivatalokat, a kastélylakókat is kiköltöztették. Az épület drámai módon nézett ki, pusztulása folyamatosan nyomonkövethető volt.

A kastély megmentésére és teljes helyreállítására európai uniós pályázatot indított az önkormányzat. A sikeres EU pályázatot követően 2009-ben kezdődhetett meg a kastély és környezetének teljes rekonstrukciója.

A kastélyt körülölelte a Holt-Bódva folyam, mely valóban holt volt. A folyam medrét teljesen helyre kellett állítani, majd őshonos, korabeli növényekkel és vízi állatokkal telepítették be, a vizet megindították vízpótlással. A kastélyt most már újra ugyanaz a víztükör veszi körbe, mint az 1700-as években.

A kastély teljes rekonstrukciója közel 5 évig tartott, a kastélyt és parkját most már teljes fényében csodálhatjuk meg újra. A kastélyban hat festett szobát látogathatunk meg. A festményeken a korabeli lakók, tipikus élethelyzetek elevenednek meg. Az alkotások Lieb Ferenc, felvidéki vándorfestő munkái.

A kastélyban kiállítást is megtekinthetünk, korabeli dokumentumokat, leveleket olvashatunk, megnézhetjük Dessewffy Ferenc eredeti rajzait is, sőt a gróf koporsóját szimbolizáló üvegkoporsót is, mely a sírfeltárás során előkerült. Mivel a grófot kedvenc tárgyaival együtt temették el, így a sírfeltáráskor ezek is előkerültek, szintén megtekinthetők.

A kastélyban múzeumpedagógiai foglalkozás is folyik gyermekeknek, és a Fűzfa nevű játszókertben kedvükre játszhatnak a gyermekek.

Ennek a csodálatos kastélynak a megtekintésére érdemes egynapos családi kirándulást szervezni, a felnőttek és a gyermekek is nagyszerű élményekkel távozhatnak.

4

About Vdorina99

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …