Világvégék – Az emberi hülyeség szintjei

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

Mindig léteztek olyan emberek, akik valamilyen szenzációs történetet találtak ki annak érdekében, hogy magukra fordítsák az emberek figyelmét. Ennek sok fajtája van, de mégis a legdurvább az, amikor valaki a világvégével fenyegetőzik. Okkal mondhatjuk durvának, hiszen az emberek nagy százaléka egy ilyennek bármikor bedől. Cikkünkben összegyűjtöttük az eddig megélt világvégéket – amelyek, úgy néz ki, hogy elmaradtak.

A bűvös ezer

999-ig három számjeggyel le lehetett írni az évszámot – már annak, aki tudott írni -, aztán amikor realizálták, hogy ez hamarosan négy számjegy igénybevételét követeli majd, kitört a pánik, és mindenki azonnal világvégét jósolt. Több variáció létezett: volt, aki a három darab 9-estől ijedt meg, volt, aki a három nullától, de olyan is akadt, aki a Jézus születése utáni 1000. évet jelölte meg a világvégének – ettől azonban 1000-ben még nem kellett tartani, mert 0. év nem volt. Aztán szép lassan ez a bizonytalan világvége-dátum elmúlt, világvége nélkül.

Bolygóegyüttállás a Mérleg csillagképben – micsoda csoda!

Habár a Mérleg csillagkép tényleg bűvös erővel bír – már hogy a Mérleg jegyűek számára -, a világvége akkor sem fog bekövetkezni, ha véletlenül az összes bolygó összeruccan a Mérleg csillagképben egy közös társalgásra. Az együttállás nem volt feltétel, csak a bolygók egy csillagképben való tartózkodása. Az esetet egy Toledo nevű asztrológus kürtölte szét a pórnép között, hiába.

Elvisz a Zözönvíz

Noé bárkája. Végül is az is egy világvége volt…

Ugyan a Halak csillagkép sokkal többet jelent az emberek – mármint a halakok Halak jegyűek – számára, mint a  Mérleg, az ebben a csillagképpen együtt tartózkodó három bolygó nem tud özönvizet okozni, sőt, egy csepp esőt nem sikerült kicsikarni a jósolt napra az érintett égiektől. A világvége elmaradt, az emberek kiültek napozni.

Egyházharc, világvége, Antikrisztus

Egy angol úriember a 17. században azzal a feltevéssel állt elő, hogy 1666-ban, a három 6-os miatt csúnya világpusztulás lesz. Elmélete, miszerint először a katolikus egyház szívja meg, majd később az egész világ, soha nem nyert bizonyítást.

A világvégejóslatok kreálóiban közös az a vonás, hogy – minek után nem akartak égni híveik előtt – közölték, hogy a világvége elmarad, de x év múlva részünk lesz benne. Ezekre azóta is várunk.

Nibiru

Viszik a Földet

A jól hangzó név mögött egy, a Föld pályáját keresztező kisbolygó áll, amely – úgy tűnik – mégsem keresztezte bolygónk pályáját. A becsapódást 2012-re datálták, többen össze is hozták a következő pontban említett jelenséggel, a maja naptár jóslatával.

2012. december 21.

Érdekesen fogta fel a nép a maja naptár jóslatát, miszerint a fent említett napon eljő a vég, s pusztulunk mindannyian. A jövendölésben semmi különös nincs, az egyetlen apró dolog, amiért azt hisszük, hogy ez más, mint a többi, az az, hogy mi magunk is megtapasztalhattuk, milyen is a világvégevárás. A modern kor túlzó aggodalommal fogadta a hírt, még filmes feldolgozás is készült róla.

Így is nézhetett volna ki a világvége

A jóslat hátterében a maják naptára áll, mely egyesek szerint végleg lejár, tehát a végére ér, azonban valójában csak egyet fordul a legelső számláló: ez olyan, mint nálunk az év, csak náluk ez a szám – a baktun – mindössze 394 évente változik egyet; 2012-ben éppen a 13-asra váltott. A modern felfogás mindezekhez hatalmas mennyiségű ostobaságot halmozott fel: dimenzióváltás, lélekvándorlás valahova, új világ, új érzékelésmód, új életforma, változó társadalom stb.

Ragnarök

A skandináv mitológiában Ragnarökként ismert jövendölés az istenek harcáról szól, ennek 2014. február 22-én kellett volna bekövetkeznie. A fenséges háború a világ pusztulását is jelentette volna.

Vérhold

A vörös, vérszínű Hold, amely az elmaradt világvége jele

2014. április 14-én holdfogyatkozásra hivatkozva húzták meg a vészféket, és bőszen figyelmeztettek arra mindenkit, hogy jön a világvége. Az esemény önmagában nem nagy szám, de ha hozzávesszük, hogy két év alatt négy holdfogyatkozást figyelhetünk meg (2014-ben és 2015-ben), akkor már érdekes. Nem, számomra így sem jelent semmit.

Nem kitaláción, hanem valódi tudományos számításokon alapuló lehetőségek a világvégére a közeljövőben

Ha figyelembe vesszük, hogy a mai ember hogy bánik a Földdel, mi is könnyen kikövetkeztethetjük, hogy előbb-utóbb valamilyen természeti katasztrófa áldozataivá válunk, mintegy megakadályozzuk a saját hülyeségeink – légszennyezés, globális felmelegedés okozása – további elterjedését. A Földnek ugyan nem lesz vége, de számunkra lakhatatlan lesz, esetleg nem lesz más választásunk a halálon kívül. A bioszféra szépen lassan újra generálódik, ismét megjelennek az első élőlények, de lehet, hogy már más életformával. Végül is ki tudja, hogy a jelenlegi életciklus előtt volt-e valaha élet a Földön, amit valamilyen okból a lakók kénytelenek voltak beszüntetni…

Előbb-utóbb persze vége lesz a világnak – ha nem is a világnak, a Földnek biztosan -, ugyanis csillagunk élete véges, és a Nap, akármennyire is nem akarjuk, előbb-utóbb magához édesgeti a Földet, ugyanis a Föld pályája nem teljes egészében olyan alakú, amin az megmaradna az idők végezetéig. Sőt, mivel örökmozgó test sehol nem létezik, a Föld egyszer meg is fog állni, ha nem csapódik be addig a Napba. A Holdra ugyanez vár, de mindezen felesleges rágódnunk, addig bőven leélhetünk több száz, több ezer, több tízezer életet.

Láthatjuk tehát, hogy hiába szeretnénk kitalálni, hogy mikor lesz a világvége, azt úgysem mi fogjuk eldönteni.

About Tr220

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …