Igazgyöngy

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Létezik egy iskola Magyarországon, melyről lehet, hogy nem is hallottak még. Ez az iskola példamutató abban, hogy kultúrákat egyesít, kiemelkedően foglalkozik művészeti oktatással, a tanulók sorra nyerik a hazai és nemzetközi képzőművészeti elismeréseket.

Ez az iskola Berettyóújfaluban található, neve: Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, tulajdonképpen egy általános iskola.

Az iskola nemcsak az oktatásban példamutató, de abban is, hogy tudatosan építi már gyermekkortól a cigány-magyar kapcsolatokat. Mindehhez a rajzművészetet hívja segítségül, melyben a gyermekek teljesen kiteljesedhetnek. Rajzaikban, képzőművészeti alkotásaikban kifejezhetik gondolataikat, megmutathatják kultúráljuk sokféleségét, egymás között mélyreható érzelmeket közvetítenek.

Ebben az iskolában a cigány gyermekek megmutathatják cigányság misztikus kultúráját és a cigány gyermekek megismerkedhetnek, megérthetik a magyarok gondolkodásmódját, ősi történelmét és kultúráját.

Az iskolában dolgozó pedagógusok szociális munkások is, a tanulók családjaival közvetlen kapcsolatban vannak.

Az iskolának budapesti testvériskolája a pesthidegkúti Gyermekek Háza. A testvériség nem névleges, a két iskola tanulói időről időre eljutnak egymás családjához nyaralás céljából. A kirándulás nemcsak az üdülést szolgálja, hanem azzal a konkrét céllal jött létre, hogy a családok is megismerjék egymást, a két kultúra közelebb kerüljön egymáshoz. Legfőbb értéke a közvetlen kapcsolat előítélek nélkül, mely gyermekkorban nem szülői mintára alakul ki, hanem nevelés által. A gyermekek megismerkedhetnek sokféle szociális helyzettel, megtanulhatják megtanulni az értékeket más emberekben, és a kapcsolat része a folyamatos és sikeres alkotómunka is.

Ez a projekt nagyon sikeresen működik évek óta.

1

Az iskola szinte minden képzőművészeti- és rajzpályázaton részt vesz, éves szinten kb. 50 pályázatot nyernek meg, sőt már Portugáliába is eljutottak az iskola tanulóinak legsikeresebb alkotásai, mely éves szinten 20 alkotás közzétételére biztosít lehetőséget. A gyermekek körében hatalmas motivációt jelent, hogy évente egy tanuló és egy szülő is ingyenesen eljuthat Portugáliába, a kiállításra.

Az iskolában nincs különbség a magyar és a cigány származású tanulók között, csak a harmónia és a képességek fejlesztése, egymás segítése a cél.

Ez az oktatási és nevelési forma a magyar állam által támogatott hátránykompenzációs közoktatási megállapodás eredményeként jött létre. Sikeres, példamutató, egyedülálló közoktatási projekt, melyet csak üdvözölni lehet, az ott tanító pedagógusok munkája igazán elismerésre méltó.

2

 

About worldsoul

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …