Növényeink egészsége

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A legtöbb ember szereti a szobanövényeket. Pompásak, díszesek, sokfélék, találunk kicsit, nagyot, feltűnőt, diszkrét megjelenésűt, tehát mindenki megtalálhatja a hozzá és az otthonához illőt.

A növények velünk együtt élnek, szeretnének egészségesen és szépen pompázni nap mint nap.

Vajon Ön vigyáz a növényeire? Gondoskodik róluk megfelelően? Megtudhatja, ha elolvassa a cikket.

Ha  szobanövényed beteg, legtöbbször azt jelenti, hogy földjében nincsen elég tápanyag, vitamin, melyre éppen úgy szüksége van, mint nekünk. További probléma lehet, hogy nem a megfelelő időben vagy nem megfelelő mennyiségű vizet adunk neki. Az is fontos, hogy a növény olyan helyre kerüljön, melyen a hőmérséklet, a napfény vagy éppen az árnyék segíti fejlődését.

Ha szobanövénye nem fejlődik szépen, nem egészséges, hanem levelei hullanak, sárgulnak, esetleg kártevők, élősködők támadták meg, akkor komoly gondban van, melyet haladéktalanul orvosolni kell, ellenkező esetben a növény elpusztul.

 3

Mire figyeljünk tehát…

Először is, ha vásárolunk egy szobanövényt, kérdezzük meg a kertészetben, hogyan kell gondozni, ha más helyen vásárolunk, akkor olvassunk utána, milyen gondozást igényel a növény.

Az öntözésben két alapvető hiba a sok és a kevés víz adagolása. Mindkét esetben lekonyulhatnak a levelek, vagy éppen összezsugorodnak, a levelek végei bebarnulnak, a leveleken penészfolt jelenhet meg, sárgává válhatnak. Ellenőrizzük a vízmennyiséget, a növény földjének egy centiméter mélyen kell vizesnek lennie. Télen elég ha bő fél centiméter mélységig vizes a föld.

A hőmérséklet az, ami elsősorban meghatározza a növény fejlődésének, növekedésének ütemét. Ha növénye nem fejlődik, a fejlődés leáll, esetleg a levelek hullani kezdenek, akkor a növény biztosan nem érzi jól magát azon a helyen, ahová tette, vagy eleve a lakás hőmérséklete nem megfelelő a növénynek. Olvasson utána… 22 fok felett melegkedvelő a növény, az alatt mérsékelt övi, használjon hőmérőt, ellenőrizze a hőmérsékletet.

A fény és a páratartalom szintén nagyon sarkalatos téma, ha szobanövényeket szeretnénk tartani. Figyelni kell a fény mennyiségére, intenzitására. Ha a növénynek sok a fény, akkor a levelek színtelenné válnak, ha sok, a növény a szárral együtt erőtlenné válik.

A kaktuszok jól tűrik a száraz levegőt, a trópusi eredetű növények nehezen viselik a száraz klímájú lakást, ezért kiszáradnak. Ha száraz klímájú lakásban él, mindenképpen vegyen párásító készüléket, ezzel nemcsak növényeinek, de önmagának is jó levegőt tud biztosítani.

Becsüljük meg szobanövényeinket, hogy ők is meghálálhassák a gondoskodást. Érezzük jó magunkat növényeink társaságában és ők is érezzék jó magukat környezetünkben.

4

About worldsoul

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …