Egész évben ajánlott elkerülni a nehéz ételek folyamatos fogyasztását, a nagyon sok hús helyett ugyanolyan jókat ehetünk, ha egészségesen állítjuk össze ételeinket.
Kedvelt nyári ételek, melyek könnyel elkészíthetők és a Család kedvencei lehetnek:
1.
Görög tésztasaláta
Hozzávalók (4 személyre): 1 közepes kaliforniai paprika, 1 fej lilahagyma, 2 cukkini, 20 dkg. színes vagy olasz tészta, penne is lehet, 10 db paradicsom / koktélparadicsom, 10 dkg fetasajt, 10 dkg olivabogyó (bármilyen), 2 evőkanál olivaolaj, ízlés szerint só, bors, szárított oregánó.
Hozzávalók az öntethez: 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál rizs-, alma vagy balzsamecet, 4 evőkanál olivaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítés: az öntethez keverjük össze egyszerűen a hozzávalókat, majd rakjuk félre állni.
A salátához főzzük ki a tésztát. Lehül, amíg a zöldségeket összeaprítjuk kockára. Keverjük össze a tésztát és a zöldségeket, majd adjuk hozzá a fűszereket, legvégül pedig a fetasajtot és az olivabogyót keverjük bele óvatosan. Vigyázzunk a sóval, mert a sajt és az olivabogyó is sós. Öntsük rá az öntetet. Kb. fél órát állhat a hűtőben, ezután fogyasztható.
2.
Cézársalátás bagett
Hozzávalók (4 személyre): 8 szelet jó minőségű gépsonka, 2 csirkemellfilé, 2 hosszú bagett, 1 evőkanál olivaolaj, 3 evőkanál majonéz, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál Worcestershire szósz, 2 evőkanál mustár, 1 fej jégsaláta vagy fejes saláta, 10 dkg sajt, 5 dkg dió
Elkészítés: a hosszú bagettet kb. 15-20 cm-es darabokra vágjuk, majd középen kettévágjuk.
A sonkát hirtelen tűzön megpiríthatjuk, amíg majdnem ropogóssá nem válik. A csirkemellet hosszabb csíkokra vágjuk, majd olivaolajon kissé megpirítjuk. Hagyjuk hülni a húsokat. Addig egy tálban összekeverjük a majonézt, citromlét, mustárt, Worcestershire szószt, majd félretesszük. A diót ledaráljuk, vagy nagyon apró darabokra is törhetjük. A sajtot reszeljük le.
A félbevágott bagettbe belehelyezzük a fejessalátát vagy jégsalátát, rátesszük a sonkát, megszórjuk dióval, ezután következhetnek a hosszú csirkemell csíkok, majd az öntet, végül pedig a reszelt sajt.
Tipp: mielőtt elkezdjük elkészíteni az ételt, alufóliát és szalvétát helyezzünk a bagett alá, így sokkal esztétikusabban fog kinézni a szendvics, és elkerülhetjük, hogy étkezés közben véletlenül leegyük magunkat, de egyben is tudjuk tartani a szendvicsünket.
Jó étvágyat kívánok !