Csáktornya ősi fényei

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Nagyon sokan szeretünk a Horvát tengerparton nyaralni, kellemes, felkapott üdülőhely. De tudjuk-e vajon, hogy útban a Horvát tengerpart felé, a letenyei határátkelőhelytől kb. 25 km-re található Muraközben áll a Zrínyi család ősi vára, melyet Csáktornyán találhatunk meg.

7

Utazzunk a történelemben.. A trianoni békeszerződésig még Magyarországhoz tartozott Csáktornya. Az ősi vár a XIII. században épült. Eredetileg a zalai és szlavón bán, Csák építette, majd 1546-ban került Zrinyi Miklós horvát bán tulajdonába.

A Zrínyi család a várat átépítette, sokszög alakúvá vált és olaszbástyákkal erősítették meg. A várban később tudományos munka és könyvnyomtatás is folyt. A Zrinyi könyvtárat a mai napig őrzik, olyan kiemelkedő értékeket őriznek itt, mint egyes magyar könyvek eredeti, kézzel írt széljegyzeteit. Zrinyi Miklós ebben a várban írta meg dédnagyapja emlékére a Szigeti veszedelem című eposzt. Zrinyi itt élt és Csáktornyán is halt meg. A legenda szerint vadkanvadászt közben sebesült meg halálosan.

Amikor a Zrinyi család kihalt, Csáktornya Athlan, majd Festetics grófi birtok lett, a várban működött cukorgyár és lepárlóüzem is.

A Zrinyi családra a horvátok nagyon büszkék mindmáig.

Csáktornya lakosságának majdnem fele magyar ajkú, magyar nemzetiség volt, ma már a közel harmincezres számú lakosságból nagyon kevés a magyar ajkú.

Csáktornya továbbra is csodálatos város, centrummal, sétálóövezettel, ősfás parkokkal, palotamúzeummal. Érdemes ellátogatni a Muraközi Múzeumba, ahol vadászkiállítást és szépművészeti alkotásokat tekinthetünk meg. Itt őrzik Zrinyi dédapjának, a szigetvári hősnek sírlapját is.

A városnak nagyon szép barokk templomja van, melyet a 18. század elején a Festeticsek építettek. A templom mellékoltárján magyar nemzeti ruhába öltözött nemeseket láthatunk, mely valóban felemelő látvány.

Csáktornyán megnézhetjük a Zrinyi emlékművet is.

Csáktornya utcái, házai ma is az eredeti, ősi város hangulatát idézi, a házakat folyamatosan renoválják, szépen karbantartják.

Betérhetünk számos hangulatos kávézóba, a város kis piaca is várja az ide utazókat. A helyi sajt- és húskészítményeket mindenképpen érdemes megkóstolni.

Tehát mindenképpen érdemes letérni az autópályáról, eltölteni egy kellemes napot Csáktornyán, mely őrizi őseink emlékét, jelentős történelmi emlékeket rejt, a város történelmi atmoszféráját és hangulatát megérinteni, érezni kell.

8

About worldsoul

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …