A bűvös befektetési háromszög

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Valamikor egy szerviz falán láttam a következő vicces táblát: „Minőség, határidő, ár – a háromból kettőt választhat!” Nehezen esett le a poén, lassú felfogású vagyok. De ha az ember azt a kettőt választja, hogy jó minőségben, gyorsan legyen meg – akkor nagyon drága lesz. Ha jó minőségben, olcsón szeretném – akkor sohanapjára készül el. Ha pedig gyorsan és olcsón szeretném – szörnyű lesz a minősége.

1

A befektetésekkel is így állunk, és ez hívják befektetési háromszögnek. Itt, amiből kettőt választhatunk, az a hozam, a biztonság és a rugalmasság. (Csak megjegyzem hölgyolvasóimnak, hogy sokak véleménye szerint a nők a férfiaknál a következő háromból választhatnak kettőt: okos, jól néz ki, érzelmileg stabil. Most erősen gondolkodjanak el, mit választottak…)

Visszatérve a befektetési háromszögre, ha a biztonságot és a hozamot választjuk, akkor óhatatlanul nagyon alacsony lesz a kamat. Nagyon biztonságos és bármikor hozzáférhető például egy banki folyószámlán tartani a pénzünk, csak ez nem nagyon hoz kamatot.

Ha a rugalmasságot és a hozamot választjuk, akkor igazából rövid idő alatt akarunk sok pénzt keresni – akkor bizony nagy kockázatot kell vállalnunk. Ilyenek a szerencsejátékok és a spekuláció minden formája. Ha már olvasnak engem, ne olvassanak hiába, elárulom, hogyan duplázhatják meg a pénzüket két perc alatt. Menjenek be a kaszinóba, és rakják fel a pénzüket a ruletten a pirosra! Sajnos, 52%-os valószínűséggel el fogják veszíteni, de egyébként tényleg megduplázhatják két perc alatt…

És akkor nézzük a harmadik lehetőséget, amikor a hozamot és a biztonságot választjuk. Ilyenkor természetesen jó hosszú időre le kell kötni a pénzünket. Ilyenek például a részvény típusú befektetések, jellemzően befektetési alapok, amelyek biztonságosan jó hozamot hoznak – hosszú távon.

Csakhogy van egy jó hírem: az ember a leghosszabb életű emlősállat. Minimum 18 év kell, amíg egy gyerek felnőjön, és például egyetemre menjen. Legalább 40 évet kell dolgozni ahhoz, hogy nyugdíjba vonulhasson. Ezek nagyon hosszú időtartamok befektetési szempontból. Így, ha ezekben az időtartamokban gondolkodunk, akkor nyugodtan törekedhetünk a biztonság és a hozam maximumára. Ezért van az, hogy ha ilyen tíz év feletti cél esetén a világ minden pénzügyi tanácsadója jelentős részvény tartalmú befektetést javasol.

About vidfred

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …