Eladatlan élelmiszerek

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Fotó:greenfo.hu
Fotó:greenfo.hu

Magyarországon becslések szerint 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba. Ebben benne vannak a szupermarketek, éttermek, közétkeztetés, gyakorlatilag minden. Ezzel szemben a 168óra.hu szerint 1-2 millió éhező van magyarországon. Én azt gondolom, hogy ez olyan komoly probléma, amivel sürgősen foglalkoznia kellene az illetékeseknek. Szomorú vagyok, hogy nekik a “vasárnapi nyitva tartás” és stadionok építése sokkal fontosabb, mint egy ilyen komoly probléma megoldása. Nyilvánvalóan ebben nincs semmi profit. Ennyire “elvadultunk” már, hogy ami nem hoz anyagi gyarapodást, azzal nem érdemes foglalkozni? Mások, a rászorulók megsegítése már nem érték, csak az, ami bankszámlára kerül, vagy tulajdoni lapra? Az eladatlan élelmiszerek kidobása nem csak a környezetünket szennyezi súlyosan, de komoly veszélyforrást is rejt magában, arról nem beszélve, hogy nagyon sok ember szociális helyzetén lehetne javítani a megoldások keresésével. Erre már vannak példák Európában, gondolkodni sem kellene senkinek, csak le kellene valamelyik módszert másolni és két alvás közt benyújtani a parlamentben valami okos javaslatot.

Franciaországban jogszabály született arról, hogy a 400 m2 feletti szupermarketek csak büntetés terhe mellett dobhatnak ki ehető élelmiszert! Helyette jótékonysági szervezeteknek kell adniuk, akikkel kötelező erről szerződést kötniük! A jogszabály megalkotásának előzménye, hogy az elmúlt években többször is elkaptak és megbüntettek szupermarketek kukáját guberáló szegény embereket… és több olyan eset is volt, hogy a szerencsétlenek ételmérgezést kaptak a már lejárt ételektől. Szerencsére néhányan rájöttek, hogy nem az éhezőket kell büntetni azért, mert van egy kis sütnivalójuk és megeszik amit még meg lehet, hanem azt aki kidobja!! Hajrá Franciaország!
(forrás:theguardian.com)

A szomszádunkban az osztrák “sógoroknál” már 102 szociális átvevő hely működik jelenleg, ahol az elmúlt évben 11 ezer tonna élelmiszert vettek át, ebből 10 ezer közvetlenül a fogyasztókhoz került. Nagy üzletláncok is részt vesznek az önkéntes szerveződésben, köztük a Spar. Tudomásom szerint mindezt törvény nélkül, csak úgy, önkéntes szerveződéseken és alapítványokon keresztül, természetesen a törvényes kereteken belül. Szomszédunkban a környezetvédelmi miniszter érzi szíve ügyének ezt a problémát.

Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2013-ban 500 karitatív szervezeten keresztül mintegy fél millió embernek juttatott el ingyenesen 5.000 tonna élelmiszer-adományt, összesen 2,3 milliárd forint értékben. Szembe állítva a cikk elején említett évi 1,85 millió tonnával és az éhezők számával, van még mit tennünk bőven, azt gondolom.

About vidfred

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …