Egy webes tévhit

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

CikkhezRendszeresen feltűnik egy komoly szerzőjogi tévhit a neten, miszerint ha valaki feltölt egy fotót egy oldalra, pláne valamelyik népszerű közösségi oldalra (pl. Facebook), akkor azt bárki letöltheti és szabadon felhasználhatja. Ez azonban korántsem így van, azt gondolom, hogy ezzel a problémával foglalkozni kell.
A képtolvajok alaptalan kifogásai közt előkelő helyet foglal el az a tévhit, miszerint ami egyszer fölkerült a netre, az szabadon felhasználható.

Természetesen ez nem így van, a képek és más alkotások szerzői joga mindig a tulajdonost illeti meg, alapesetben magát az alkotót. Az Ő joga eldönteni, hogy ki mire használhatja művét, ezen a webre feltöltés ténye sem változtat.

A Facebookra regisztrálók közül szerintem nagyon elenyésző számban olvasták el a szabályzatát az oldalnak. A Facebook szabályzata szerint mindenki megőrzi szerzői jogait. A feltöltéssel csak arra kap engedélyt a Facebook, hogy a szabályzatuk szerinti módon használja azt, beleértve a felhasználó által kiválasztott közönséggel való megosztást. Tilt minden olyan feltöltést, ami más szerzői jogait sérti. Nyilván nem tudja ellenőrizni az összes feltöltést. Van azonban egy lehetőség, ha valaki úgy érzi, hogy valaki visszaélt a szerzői jogaival, jelentheti Facebooknak és ők  törlik azt a tartalmat, akár le is tilthatják az illetőt.

Ez a társasági oldal csak egy példa volt, de a szabályok minden weben megjelent oldalra vonatkoznak. Függetlenül attól, hogy a szerzői jog védi a netre feltöltött képeket és egyéb alkotásokat, visszaélések még a jogászok szerint is mindig lesznek. Védekeznünk azonban lehet valamelyest ellene.

Senki ne töltsön föl számára értékes tartalmakat, csak olyanokat, amikről már lemondott. Egyesek szerint, lehet olyan felbontásban feltölteni, hogy azt ne legyen érdemes letölteni, de itt én megkérdezném azt, hogy akkor nekem miért jó azt feltöltenem. Lehet vízjeleket elhelyezni a képeken úgy, hogy az még a kép élvezetét nem rontja, viszont még egy gyakorlott Photoshop felhasználónak is komoly kihívás eltávolítani azt, inkább más után néz.
A Facebookon tagja vagyok én magam is olyan csoportnak, ahová a tagok fotókat töltenek föl, ebben a csoportban a beállítások miatt a “megosztás” lehetőségét föl sem ajánlja egy post sem.

Összefoglalva, nem árt odafigyelnünk, hogy mit hová, hogyan töltünk föl és honnan származik. Ha nem a mi tulajdonunk, vagy nem ingyenes, “free”, szabadon felhasználható alkotás, akkor vagy keressünk ilyet, vagy legalább feltöltéskor adjuk meg a forrást.

About vidfred

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …