Virágzik az akác

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

260px-AkacTavaly még az akác és az akácméz megvédésére kellett összpontosítanunk az Európai Unió-val szemben. Az unió ugyanis kitalálta, hogy az akác Európában nem honos faj, ezért tiltó listára tette.

Azt csak mellékesen kérdezném meg az illetékesektől, hogy ki találta ki azt, hogy valaki jó fizetésért azon fáradozzon, hogy milyen növények nem őshonosak Európában, és ezeket tiltó listára kell tenni? Ki jogosította föl ezeket az embereket erre? Megkérdezték az európai embereket arról, hogy milyen növényeket szeretnének, vagy nem szeretnének látni kontinensünkön? Ez vicc!

Ha mind megtiltanák, ami nem őshonosak a föld ezen részén, lenne kukoricánk, burgonyánk ?

Hogy-hogy nem, sikerült elérnünk, hogy már az uniós biztos sem akarja betiltani az akácot.

Az akác elválaszthatatlan része a vidéki, elsősorban az alföldi tájnak. Hazánk ezen részén sok helyen egyedül az akác telepíthető, más fa -féle nem fejlődik megfelelően. Ettől függetlenül az egész ország területén gyönyörködhetünk a napokban az akác virágzásában, és szívhatjuk magunkba kellemes illatát.

Az akácméz a hazai méztermelés 40-60%-át teszi ki és világszerte keresett termék a magyar akácméz. Tavaly még meg kellett védenünk az akácot az unióval szemben, az idén már ott tartunk, hogy elismerték, hogy szükség van rá a méz miatt is, de a faanyag a bútoriparban is igen jól hasznosítható. Szerencsére most már ott tartanak a tárgyalások „akác ügyben”, hogy talán sikerül az akácot és mézét hungaricummá nyilvánítani. Az elkövetkező években uniós pályázati lehetőségek is vannak kilátásba helyezve az akác termesztésére és hasznosítására.

Szerencsére az idén az időjárás is kedvez az akácnak és a méheknek, így most szinte mindenütt beszívhatjuk finom illatát, később pedig ihatjuk majd a finom akác szörpöt, vagy majd esszük a fenséges akácmézet.

 

About vidfred

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …