Megjelentek a fertőzött kullancsok!!!

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

tick-482613_1280Az enyhe tél miatt sajnos rengeteg kártevő átvészelte a hideg évszakot. Többek között a kullancsok is vígan élnek és jönnek elő rejtek helyeikről. Az idén rekord mennyiségű kullanccsal találkozhatunk, ráadásul egyre több a fertőzött egyed.

A legrosszabb dolog az, hogy szabadon szaporodhatnak, terjedhetnek, mert egy érthetetlen uniós előírás megtiltja irtásukat. A télnek köszönhetően nem pusztultak el, tavasszal a feltételek még jobban kedveznek ennek a nem kívánatos szaporulatnak. A Kullancsszövetség tavaly több mint 240 ezer Lyme kóros betegséget regisztrált, ez a szám az idén akár a duplája is lehet. Az adatok alapján 10 év alatt 17%-ról 50%-ra emelkedett a Lyme kórral fertőzött egyedek száma.

Ma is a legveszélyesebb helyek az erdők és a mezők, kiránduláskor fokozottan kell figyelnünk! Manapság már gondot okoz az is, hogy a játszóterek környékén is elszaporodnak a kullancsok, ennek oka elsősorban az, hogy nem lehet őket irtani. Fontos, hogy időben észrevegyük a kullancsot, oltsuk be magunkat agyvelőgyulladás ellen és ellenőrizzük testünket akár naponta. Az áruházak polcain mai napig is vannak „kitűnő” szerek ellenük, de ezek csak az Amerikában elterjedt kullancs fajok ellen hatásosak. Létezik egy magyarok által kifejlesztett védekezési mód.

Két magyar biológus 10 éve kísérletezett ki olyan rovarpatogén gombafajt, ami vizes oldatban kifecskendezve csak a kullancsokat hatástalanítják. Ezt akár az unió is elfogadhatja, hiszen tiltásukat azzal magyarázták, hogy az eddig használt szerek más, a tápláléklánc számára fontos egyedeket is elpusztítottak. A már kihirdetett magyar szabadalom és a megkért európai szabadalmi oltalom egy egész “hatóanyagcsaládra” érvényes: különféle élőhelyekre és kullancsfajokra különféle termékek készíthetők. További kutatások folynak az ártalmatlanság tesztelésére, a formulázás, tárolhatóság fejlesztésére. Az eddigi eredmények hasznosításához és a további kutatásokhoz még keresik a megfelelő szakmai befektetőt.

Jó lenne, ha ennek sikere érdekében is elindulna egy, az akáchoz hasonló internetes összefogás, hiszen az akác esetében ez sikerrel járt. Miért ne sikerülhetne a kullancs elleni szer esetében is?

 

About vidfred

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …