Minden odavan Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Réges-régen a filmművészet kialakulásakor a filmeknek nem volt hangja, ami nem is jelentett problémát, hiszen a lényeg a mozgókép volt. Ez volt a „csoda” akkoriban. Igaz azóta rengeteg minden történt már e művészeti ágon belül és manapság a hang legalább olyan fontos, mint a kép egy film esetében. De azért ne feledjük, hogy a filmek lényege még is csak a mozgókép. Néha még születnek olyan alkotások, amik erre próbálják felhívni a figyelmet. Részben ilyen a 2013-as Minden odavan című dráma is.

E műben egy férfi, akiről nem tudni semmit, az Atlanti-óceánon hajókázik, mikor is léket kap a hajója egy vízen lebegő konténernek való ütközés során. Az ütközés következtében radarja tönkremegy, és nem látja, hogy egy vihar felé tart, mellyel igen meggyűlik a baja…

mindenodavan

A történet rövid ismertetőjéből kiderül, hogy a film szereplője egyetlen ember; így adódik az, hogy gyakorlatilag beszéd nincs eme alkotásban. Marad a kép a beszéd helyett, ami nem baj, mert, ahogy említettem a felvezetőben így válik „igazi filmmé” ez a mozi. A képsorozatokra helyeződik a hangsúly és így egy különleges hangulata lesz e műnek. De azért senki ne higgye, hogy ez egy némafilm, mert nem az, a tenger természetes hangjai és zene is halható. Igaz, hogy a képen van a hangsúly, de a hangeffektek is nagy jelentőséggel bírnak, amik igazán jóra sikeredtek. Tulajdonképpen a zene sem, rossz bár ezt nem nevezném kiemelkedőnek.

minden-odavan-2013

De ha már említettem, hogy a mozgóképnek van a legnagyobb szerepe, akkor érdemes megvizsgálni azt is, hogy ez milyen jelentőséggel bír. Mivel a főhősünk nem beszél ezért elsősorban az ő cselekedeteinek a látványa fog nagy súllyal bírni más filmekhez képest. Nagyon fontos a főszereplő arckifejezése, tulajdonképpen innen nyerjük azokat az információkat a film nézése során, amiket máskor a beszédből szoktunk.

minden odavan

A Minden odavan más szemszögből is élvezetes, nem, csak azért mert mellőzi a párbeszédet és a képi megjelenítésre helyezi a hangsúlyt. A története is érdekes. A hajózásról tudhatunk meg olyan dolgokat, amit más filmekből nem. Például, hogy hogyan kell egy léket befoltozni, stb. Ez érdekességként szolgálhat azok számára, akik nem jártasak a hajózásban, mert itt most megismerkedhetnek néhány fontos tudni valóval, trükkel.

Minden-odavan--82420

Mivel a szereplő arckifejezése rettentő fontos így a színészi játék se elhanyagolható. Robert Redford játssza az ismeretlen férfit, akivel igazán meglehetünk elégedve, mert nagyon jól alakítja a magányos hajótöröttet. Összesen négyszer szólal meg Redford karaktere, ami viszont nem mutat túl jól a filmben. Ezeknél a jeleneteknél, már kicsit gyengébb a színészi teljesítmény. De ez olyan kevés a filmben, hogy teljesen megbocsátható.

mindenodavan

Tehát a Minden odavan című kaland-dráma egy izgalmas, szokatlan darabja a filmművészetnek. Aki unja már a sablonos filmeket annak kiváló szórakozás egy egyszeri alkalomra. Semmiképp nem egy korszakalkotó, kiemelkedő alkotás, de egy könnyed délutáni mozizásra tökéletes.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …