Film utca 62.: Gran Torino

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Habár nagyon kedvelem Clint Eastwoodot és az ő egyedivé vált besz*rató nézését, mégsem láttam túl sok filmet tőle. A legtöbb elég nehézkes, vagy nem a megszokott, nem is beszélve azokról, amiket ő rendezett. Ez az egyik olyan filmje – és szerintem a legjobb – amiben főszereplő és egyben rendező is. Így húsvét alkalmából jöjjön a 2008-as Gran Torino.

gran_torino-wallpapers-

Walt Kowalski, a megözvegyült, rettentő nehéz természetű, rasszista, veterán, rossz környéken lakó nyugdíjas mellé egy nap beköltözik egy hmong család. A család egyik fekete báránya és annak bandája megbízza az unokaöcsit – Walt egyik szomszédját – hogy lopja el féltve őrzött 1972-es Ford Gran Torinoját, ami persze Walt miatt meghiúsul. Minden utálata és megvetése ellenére Walt megvédi a szomszédságot a saját balhés, sportkocsis rokonságától, akik emiatt elkezdik ajándékokkal elhalmozni, ráadásul az unokaöcsnek dolgoznia kell Waltnak, hogy letudja tartozását. Walt szép lassan rájön, hogy a hmongokkal jobban kijön, mint saját pénzéhes családjával.

Egyfajta fejlődéstörténet maga a film, hogy miként lesz egy koreai embereket a háborúban lemészároló, zsémbes öregből egy emberbarát és gondoskodó figura, amit a saját családja sosem ismerhetett meg. Mindezt egy rendkívül tanulságos, szórakoztató és helyenként döbbenetes történet köré csavarva.

A film másik nagy ötlete, ami a film humorának legjobb forrása, az amerikai és hmong kultúra eltérői. A keresztény és hmong vallásból adódó ellentétek és vicces helyzetek, amikkel Waltnak szembe kell néznie. Én még azelőtt életemben nem hallottam a hmongokról, így egyfajta „natgeo” jelleggel betekintést nyerhetünk ennek a kis távol keleti országokban szétszóródva élő népnek a mindennapjaiba. Mikor olvastam annak idején, a film leírásába, hogy a „rasszista amcsi mellé beköltözik egy ázsiai család”, még aznap megszereztem, mert tudtam, hogy ha valakinek, akkor Clint Eastwoodnak zseniálisan fog állni a szerep.

Persze a saját vallásunk sem marad szárazon, hiszen szegény szerencsétlen „27 éves szűz fiú” pap, aki mindennap jár Walt özvegyének kérése az öreghez rendesen kapja az ívet. Ez persze nem istenkáromlás, inkább egyfajta valláskritika, de az is inkább humorosan, mintsem bicskanyitogatóan felháborító formában tálalva.

Amit viszont talán a legjobban kidomborít a film, hogy hová fajul a fiatalok világa, mennyire a pénz és a külső irányít mindent. Néha én is megdöbbenek a saját generációmon és a nálam fiatalabbakon. Valamint hogy mennyire megváltozott az idők folyamán a család, mint szoros kapocs. Ebben a filmnek talán az lehetne a legnagyobb apropója, hogy ’az ember csak a barátait válogathatja meg’. Ráadásul így nézve a filmet, rájövünk, hogy a hmongok, akiket Walt is vadembereknek tartott, valójában sokat taníthatna nekünk a családi értékekről.

6a00e54ee7b6428833010536544172970b-500wi

Ha 2008-ban lennénk, most megírnám, hogy Clint nagyon hatásos és méltó befejéssel tette le a lantot, mert anno úgy volt, hogy ezzel a filmmel fejezi be színészi pályafutását és a kamera mögötti életre koncentrál. Azóta viszont 2012-ben még Az utolsó csavar című filmben, ami állítólag közel sem volt ekkora siker.

A filmet mondanom sem kell, hogy leginkább Clint viszi a hátán a hunyorgó, félelmet keltő nézésével és reszelős, suttogó hangjával. Nagyon feküdt a szerep az akkor már 78 éves színésznek. A másik kedvenc karakterem a kis karakán hmong leányzó, Sue (Ahner Her) aki nem csak jó színész, de imádnivaló is. A „Túrót” játszó Bee Vangnek még van mit tanulnia, de ő is rendben volt.

A Gran Torino egy tanulságos film… írhatnám, hogy barátokról meg családról, de az úgy nagyon nyálasnak hangzana. Ez csak simán egy 10/10-es film, amit mindenkinek látnia kell, főleg az Eastwood fanoknak, ha még eddig nem tették volna meg.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …